Talibanlar müzakerelere rağmen bahar hamlesini başlattı

Afganistan’da Taliban hareketi, bir yandan ABD ile müzakere ederken, diğer yandan çatışma döneminin başlangıcı olarak ifade edilen, bahar hamlesini başlattı.

Taliban hareketinin sözcüsü Zabihullah Mücahid, Twitter üzerinde yayınladığı yazılı bir bildiride “Cihat görevimiz henüz tamamlanmadı” dedi.

Talibanlar, mevsimden koşullarının elverişli hale gelmesi dolayısıyla her yıl geleneksel olarak bahar hamlesi başlatıyor. Ancak son yıllarda kış koşullarında da saldırılarını sürdürdü.

Bir yandan çatışmalar ve saldırılar sürerken, diğer yandan barış müzakereleri yürütülüyor. Hem Talibanlar hem de hükümet, müzakere masasındaki pozisyonlarını savaş alanında güçlendirmeyi umuyor.

ABD, 2018 yazında Talibanlarla bir çok kez görüşme turları gerçekleştirdi. Bu müzakereler sürüyor. Şubat ayında Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani hükümetine muhalif bir heyet de, Moskova’da Talibanlarla görüşme yaptı. Talibanlar arası ikinci diyalog turu, 19-21 Nisan arası Katar’ın Doha kentinde öngörülüyor. Talibanlar şimdiye kadar hükümet ile görüşme girişimlerini reddetti. ABD ile görüşmelere ilişkin son açıklamalarda, önemli ilerlemeler kaydedildiği bildirilmişti.