Taliban Türkiye’yi uyardı: Ulusal çıkarlarımıza aykırı

Taliban, Afganistan’da kalmayı öngören Türk birlikleri konusuna Ankara’yı uyardı.

Türk devletinin Kabil havaalanının güvenliğini Türk birliklerin sağlayacağı açıklamasından birkaç saat sonra Talibanlardan açıklama geldi.

Bu kararın “kınanılır” olduğunu belirten Talibanlar, “Türk yöneticilerin kararı yerinde değil, egemenliğimizin ve toprak bütünlüğümüzün ihlalidir ve ulusal çıkarlarımıza aykırıdır” dedi.

Ankara’nın kararı, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ım haziran ayında Brüksel’de ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesinden sonra alındı.

Ancak Taliban Ankara’nın önerisine karşı çıkarak, Türkiye’nin de diğer ülkeler gibi 2020 anlaşması çerçevesinde çekilmesini istiyor. Taliban ile ABD arasında 2020’nin başında bir anlaşma sağlanmıştı.

Taliban cumartesi günü de yaptığı açıklamada yabancı güçlerin Afganistan’da askeri varlık bulundurma konusunda “hiçbir umut” beslememeleri gerektiğini belirtmişti. Talibanlar, büyükelçilikler ve havalimanının güvenliğinin Afganların sorumluluğunda olduğunu ifade etmişti.

TALİBAN ÖNGÖRÜLENDEN HIZLI İLERLİYOR

Öte yandan ABD’nin mayıs ayında resmi olarak çekilmeye başlamasından bu yana Taliban'ın ülkedeki ilerlemesi öngörülenden hızlı gelişti.

Taliban, ABD güçlerinin tamamen çekilmesini beklemeyerek son haftalarda çok sayıda ilçenin denetimini ele geçirdi.

Tacikistan ve İran ile olan sınır kapıları da Taliban'ın eline geçti. Amerikan birlikleri 31 Ağustos’ta çekilmeyi tamamlayacak.

Pazar günü Kandahar vilayetindeki Pencvayi ilçesini kontrolüne geçiren Taliban, 9 Temmuz’da yaptığı açıklamada Afganistan topraklarının yüzde 85’ini ele geçirdiklerini savunmuştu. Bu bilgiyi bağımsız kaynaklarca doğrulamak mümkün görünmüyor.

Kabil havalimanındaki güvenlik tedbirleri de arttırıldı. 11 Temmuz günü roket ve füzeleri önleyebilecek bir savunma sistemi yerleştirildi.