Talibanlarla çatışma: Bini aşkın Afgan asker Tacikistan’a kaçtı

Pazarı pazartesiye bağlayan gece Talibanlar yaşanan şiddetli çatışmalardan sonra bini aşkın asker Tacikistan’a sığındı.

Tacikistan Ulusal Güvenlik Komitesi tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Afgan hükümet birliklerinden 1037 asker “Talibanlarla silahlı çatışmalar ardından hayatlarını kurtarmak için Tacikistan topraklarına çekildi.”

Yazılı açıklamada Talibanların Tacikistan ile sınırı olan Afganistan’ın kuzey doğusundaki Bedahşan vilayetinde yer alan altı ilçenin tamamında kontrolü ele geçirdi.

Geçen haftalarda da Talibanlarla çatışmalar nedeniyle yüzlerce Afgan askeri Tacikistan sınırına kaçmak zorunda kalmıştı.

Tacikistan, “iyi komşuluk ilkeleri ve Afganistan’ın iç işlerine karışmama tutumu çerçevesinde” her zaman askerlerin geçişine izin verdiklerini belirtiyor.

Talibanlar Haziran sonundan bu yana Tacikistan ile Afganistan arasındaki en önemli sınır kapısını ve bu ülkeye doğru birçok yolun kontrolünü elinde bulunduruyor.

Ayrıca 50 kilometre mesafedeki büyük Kunduz kenti yolu üzerindeki ilçeler de Taliban hareketinin denetiminde bulunuyor.

ABD askerlerinin resmi olarak çekilme başlattığı Mayıs ayından bu yana Talibanlar saldırılarını tırmandırdı. Amerikan askerlerinin gelecek günlerde tamamen çekilmeyi tamamlaması bekleniyor.

Ancak Afgan ordusunun art arda yaşadığı hezimetler üzerine Pentagon, geri çekilmeyi yavaşlatabileceklerini ve Talibanlara hava saldırıları gerçekleştirebileceklerini açıkladı.