Tanzanya’da şiddetli yağış ve sellerde 58 ölü

Tanzanya hükümeti, yağmur ve sellerin ülkede iki haftada 58 kişinin ölümüne neden olduğunu duyurdu.

Tanzanya'da genellikle nisan ayında çok yoğun olan yağış mevsimi, bu yıl El Nino doğa olayı nedeniyle daha şiddetlendi. El Nino fenomeniyle Pasifik'in doğu kesiminde sıcaklıkların artması, bazı yerlerde kuraklığa, bazı yerlerde ise şiddetli yağmurlara neden oluyor.

Tanzanya’da ay başından bu yana şiddetli yağışlar özellikle kıyı bölgesinde ciddi su baskınlarına yol açıyor. 

Ülkenin kuzeyinde bir otobüs sular altında kalırken, 8 çocuk öğrenci hayatını kaybetti. Hükümet iki hafta içerisinde 58 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. 

Mağdurları kurtarmak ve ilk acil yardımı sağlamak için harekete geçen Tanzanya hükümetinin yaptığı açıklamaya göre, 10 binden fazla ev ve 75 binden fazla çiftlik de selden zarar gördü.

Ülkedeki bölgelerin neredeyse yarısı alarm durumunda ve Tanzanya Meteoroloji Kurumu'na göre şiddetli yağışlar ay sonuna kadar devam edebilir. 

Komşu Kenya’da da 9 Nisan tarihli bir rapora göre yağmur ve sel nedeniyle en az 13 kişi öldü, 15 bin kişi de yerinden edildi.

Benzer bir durum aralık ayında da yaşandı. Doğu Afrika'da 300'den fazla kişinin ölümüne yol açan kötü hava koşulları, sadece Somali'de bir milyondan fazla kişinin yerinden edilmesine neden oldu.