Tartışmalı Alman-Rus gaz boru hattı tamamlandı

Avrupa’nın Rusya’ya bağımlılığını arttırmasından endişe edilen Nord Stream 2 gaz boru hattının tamamlandığı açıklandı.

Gazprom Genel Müdürü Aleksey Miller yaptığı açıklamada Nord Sream 2’nin tamamlandığını bildirdi.

Bu gelişme Rusya için bir başarı olarak değerlendirildi. 10 milyon euroluk bu proje bir süre önce Avrupa ile ciddi diplomatik gerilimlere yol açmış ve hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğine inanılmıştı.

Çok sayıda Avrupa ülkesi ve ABD gibi sözkonusu proje karşıtları, Avrupa’nın Moskova nezdindeki bağımlılığının kalıcı bir şekilde artmasından endişe ediyor. Batılıların ittifakı Ukrayna ise projenin gerçekleşmesini kendi çıkarlarına “ihanet” olarak değerlendiriyor.

Nord Stream 2, projenin temel teşvikçisi olan Almanya’ya doğru Rus gazını iki katına çıkarması bekleniyor.

Yılda 55 milyar 23 kapasiteli boru hattı, Baltık Denizi altından geçerek 1.230 kilometre uzunluğunda. 2012’den beri operasyonel olan Nord Stream 1 ile aynı yolu izliyor.

Bu proje yıllarda Washington ve Berlin ile Avrupalıları kendi aralarında karşı karşıya getirdi. Proje aynı zamanda Ukrayna ve Rusya arasında da ciddi bir gerilimin kaynağı oldu. Joe Biden’ın gelişiyle birlikte ABD tutum değiştirdi ve sorunu gidermek amacıyla Almanya ile ABD arasında bir uzlaşı geliştirildi.

Nord Stream 2’nin diğer bir tartışmalı yönü de Ukrayna’yı doğrudan ilgilendiriyor. Bu poru hattı Ukrayna yolunu kullanmayarak, ülkeyi yılda yaklaşık 1 milyar euroluk transit maliyetinden yoksun bırakacak.

Eleştirilerin hedefi olan Almanya Başbakanı Angela Merkel, ağustos sonunda yaptığı açıklamada 2024’te sona erecek olan Ukrayna-Rus transit anlaşmasının uzatılması için elinden geleni yapacağını savunmuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ise Nord Stream 2’yi “tehlikeli bir jeopolitik silah” olarak değerlendirmişti.

Avrupalılar proje konusunda kendi aralarında bölünmüş durumda. Polonya veya Baltık ülkeleri, Avrupa’nın Rusya’nın hedefleri önünde diz çökmesinden endişe etiklerini belirtiyor.