Tayvan'da son 25 yılın en şiddetli depreminde dört ölü, 60 yaralı

Tayvan'da çarşamba günü meydana gelen ve 25 yıldır adayı vuran en şiddetli depremde dört kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 60 kişi yaralandı.

Ulusal itfaiye teşkilatı, tüm ölümlerin adanın doğusundaki depremin merkez üssüne yakın Hualien bölgesinde meydana geldiğini duyurdu. Kurbanlardan üçü bir yürüyüş parkurunda, dördüncüsü ise bir yol tünelinde hayatını kaybetti.

Taipei acil durum operasyon merkezi bu sayıyı doğruladı ve yaklaşık 60 kişinin yaralandığını bildirdi. 

Denizaltındaki depremin büyüklüğü Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) tarafından 7.5, ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu (USGS) tarafından 7.4 ve Tayvan Meteoroloji Ajansı (CWA) tarafından 7.2 olarak tahmin edildi.

Depremin merkez üssü Tayvan'ın doğu kıyısı açıklarındaki sığ sularda tespit edildi.

Deprem başlangıçta Tayvan'da, Japonya'nın güneybatısındaki adalarda ve Filipinler'in bazı eyaletlerinde tsunami uyarılarını tetiklemiş ve kıyı bölgelerinde yaşayan insanlardan daha yüksek yerlere gitmeleri istenmişti. .

Japon ve Filipinli yetkililer daha sonra uyarılarını iptal etti ve Hawaii (ABD) merkezli bölgesel bir gözlemevi olan Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi,  "tsunami tehdidinin artık büyük ölçüde geçtiğini" duyurdu ama  kıyı sakinlerini dikkatli olmaya çağırdı.

Taipei Sismoloji Merkezi müdürü Wu Chien-fu gazetecilere yaptığı açıklamada, 1999 depreminden bu yana 25 yılın en şiddetli depremi olduğunu söyledi.

Eylül 1999'da meydana gelen 7.6 büyüklüğündeki deprem 2 bin 400 kişinin ölümüne yol açmış ve Tayvan'ın modern tarihindeki en büyük felaket olmuştu.