Trump’a göre Rusya Venezuela’dan gitmeli

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’ya asker ve malzeme taşıyan uçaklar gönderen Rusya’nın bu ülkeden çıkması gerektiğini söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, “Rusya gitmeli” açıklamasına bulundu. Trump ayrıca, ABD desteğinde kendisini Devlet Başkanı ilan eden sağcı Juan Guaido'nun eşi Fabiana Rosales'i oval büroda kabul ederek, "Yüzde 100 sizinleyiz" dedi. 26 yaşındaki bir gazeteci olan Rosales, "Venezuela korkunç bir krizden geçiyor. Eşimin yaşamından endişe ediyorum" diyerek, Maduro'yu "korkunç diktatör" olarak suçladı. 

Trump’ın sözlerinden önce Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov’u, Rusya’nın “Venezuela’daki gerilimi kışkırtmaya” devam etmesi halinde ABD’nin “elleri kolları bağlı kalmayacağı” uyarısında bulunmuştu.

Pompeo, 25 Mart günü yaptığı açıklamada Rusya’yı “pek yapıcı olmayan davranışlarını” durdurmaya çağırarak, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya desteğin çekilmesini istedi.

İKİ UÇAK DOLUSU ASKERİ MATERYAL

Lavrov ile görüşmesi ardından açıklama yapan Pompeo’ya göre Rusya’nın “Maduro’yu desteklemek için ısrarlı askeri personel sızması Venezuela halkının acılarını daha da uzatabilir”. Pompeo, halkın ezici çoğunluğunun kendisini devlet başkanı ilan eden sağcı Juan Guiado’yu desteklediğini iddia etti.

Rusya, Pazar günü Caracas’a 100 dolayında asker ve 35 ton materyal taşıyan iki uçak göndermişti. Sputnik ajansına göre sözkonusu uçaklar “askeri ve teknik işbirliği çerçevesinde” gönderildi.

RUSYA’YA GÖRE ABD DARBE PLANLIYOR

Venezuela’nın vefat eden eski başkanı Hugo Chavez’in 2000’li yıllarda iktidara gelişinden bu yana, Rusya bu ülke ile askeri işbirliğini güçlendirdi. ABD’nin de Venezuela’ya yönelik sık sık darbe girişimlerinde bulunmakla suçlanıyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, ABD’nin suçlamalarına tepki göstererek, ABD’yi darbe organize etmeye çalışmakla suçladı ancak detay vermedi.

Lavrov, Wasington’un “darbe yapma teşebbüsü ve yasal hükümete yönelttiği tehditler BM kanununu ihlal ediyor ve egemen bir devletin içişlerine açık bir ihlali teşkil ediyor” dedi.

Venezuela’daki mevcut krizde Rusya ve Çin, Nicolas Maduro’nun temel destekçileri olurken, Guaido ise başta ABD ve Avrupa ülkeleri olmak üzere 50 dolayında hükümet tarafından tanındı.

Ağır bir siyasi ve ekonomik kriz yaşayan Venezuela’nın dış borcu 150 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Dünyanın en büyük petrol rezervine sahip Venezuela, ABD’nin yaptırımları altında bulunuyor. Bu yaptırımların, 28 Nisan’dan itibaren brüt petrol ihracatını da kapsayabileceği belirtiliyor. Uluslararası güçlerin de krize daha açık bir şekilde dahil olmaları ile birlikte, krizin Venezuela halkı açısından daha da derinleşmesinden endişe ediliyor.