Trump, Assange’ye ‘Rusya’yı aklamayı teklif etti’ iddiası

Wikileaks kurucusu Assange’nin ABD’ye iadesine dair görülen duruşmada ortaya atılan iddiaya göre, Donald Trump, ‘Rusya’yı aklama’ karşılığında Assange’yi affetme teklifinde bulundu.

İddiaya göre Trump, Wikileaks’in kurucusunun 2016 Amerikan başkanlık seçimleri öncesinde Demokrat Parti iç yazışmalarının ortaya çıkmasında Rusya’nın rolü olmadığını söylemesi halinde iade talebinden vazgeçileceğini vaat etti.

‘ESKİ CUMHURİYETÇİ PARLAMENTER ARACILIĞIYLA’

Duruşmaya video konferans yöntemiyle katılan Assange’nin avukatı Jennifer Robinson, bu teklifin eski Cumhuriyetçi parlamenter Dana Rohrabacher aracılığıyla iletildiğini savundu.

Teklife ilişkin mahkemeye sunulan belgede, Rohrabacher’in bu amaçla Assange’yi ziyaret ettiği ve “Rusya’nın Demokrat Parti’nin yazışmalarının sızmasında rolünün olmadığını” söylemesi halinde affedileceğini söylediği belirtiliyor.

Mahkemenin ‘kabul edilebilir’ olarak nitelendirdiği belgeye yönelik Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ise, iddia reddedildi. Açıklamayı yapan Beyaz Saray sözcüsü Stephanie Grisham, Rohrabacher’in Trump ile herhangi bir görüşmesinin olmadığını öne sürdü.

SUÇLAMALAR ARASINDA E-POSTALARIN YAYINLANMASI YOK

2016’daki Amerikan seçimlerinin öncesinde Demokrat Parti’nin e-posta yazışmaları ele geçirilmiş ve sonrasında bu bilgiler Wikileaks tarafından yayınlanmıştı. Daha sonra yapılan araştırmalarda, yazışmaların Rus hackerler tarafından ele geçirildiği ortaya konmuştu. Ancak bu yazışmalar, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton’un imajına ciddi zarar vermişti ve 2 milyon oy daha fazla almasına rağmen yeterli sayıda eyalette önde gelemediği için seçimleri kaybetmişti.

2010’da yüz binlerce diplomatik yazışmayı yayınlayan Wikileaks’in kurucularından Julian Assange’ye karşı ABD tarafından dava açılmıştı. Bunun üzerine yıllarca sığındığı Londra’daki Ekvator Büyükelçiliği’nde kalan Assange, geçtiğimiz yılın nisan ayında İngiliz polisince tutuklanmıştı. ABD, ‘casusluk’ suçlamasıyla 175 hapsi istenen Assange’nin iadesini talep etmişti.

Assange’ye yönelik suçlamalar arasında Demokrat Parti iç yazışmalarının yayınlanması bulunmuyor.