Trump, ‘babam Alman’ dedi, medya yalanladı

ABD Başkanı Donald Trump, NATO’ya ilişkin yaptığı bir açıklama sırasında Almanya’ya yakınlığını ifade etmek için babasının Almanya’da doğduğunu iddia etti.

NATO, bu hafta 70’inci kuruluş yıldönümünü kutluyor. Trump Beyaz Saray’da Salı günü bu konuya ilişkin yaptığı açıklamada bazı ülkelerin askeri koruma için aldıkları ile kıyaslandığında, yeteri kadar finansman destek sunmadığını savundu.

Trump, Almanların kendi payını ödemediğini söylerken, Almanya Başbakanı Angela Merkel’e “büyük saygısının” olduğunu sözlerine ekledi.

Trump, kendisini Almanya’ya yakın hissettiğini belirtirken, bunun şu ifadelerle gerekçelendirdi. “Babam Alman’dır. Alman’dı.”

Trump, “Almanya’da harika bir yerde doğdu. Bu ülkeye yönelik özel bir duygum var” diye ekledi.

Amerikan medyası bu ifadelere hemen tepki gösterdi. Amerikan medyasına göre Trump’ın babası Fred Trump Almanya’da değil, 1905’te New York’ta doğdu.

Washington Post’a göre, Trump üçüncü kezdir, ailesinin her iki tarafının da Avrupa’da doğduğunu söyleyerek bu yalan bilgiyi paylaşıyor. Medyaya göre, Trump’ın annesi Mary Anne MacLeod, İskoçya kökenli bir Avrupa göçmeni. Trump’ın babası Avrupa’da doğmasa da büyük babası Friedrich Trump, Almanya’da doğdu ve 1885’te ABD’ye gitti.