Trump giderayak Küba’yı kara listeye aldı

ABD’de Donald Trump yönetimi, görev süresinin dolmasına kısa bir süre kalırken, Küba’yı yeniden “terörizmi destekleyen devletler” listesine koydu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamada, “Bu tedbir ile, yeniden Küba hükümetini sorumlu tutacağız ve açık bir mesaj vereceğiz Castro rejimi uluslararası terörizme ve Amerikan adaletinin altüst edilmesine verdiği desteğini kesmeli” dedi.

Pompeo, kararı gerekçelendirmek için Küba’nın “teröristlere sığınma vererek uluslararası terörizm eylemlerini tekrarlanan bir şekilde desteklediğini” ileri sürdü.

Bu son dakika kararı 20 Ocak’ta görevine başlayacak olan ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden’ın Havana ile diyalog niyetini daha zorlu kılma riski taşıyor.

Önceki başkan Barack Obama, Küba ile yakınlaşma sürecini başlatmış ve 2015’te Küba’yı “terörizmi destekleyen devletler” listesinden çıkarmıştı.

Trump ise yönetimi boyunca Küba ile ilişkileri bozmaya yönelik girişimlerde bulundu.

Terörizmi destekleyen devletler listesinde mevcut durumda İran, Kuzey Kore ve Suriye var. Küba da bunlara eklenmiş oldu. Sudan ise kısa bir süre önce listeden çıkarıldı.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, Trump yönetiminin “siyasi oportünizmine” tepki gösterdi. Twitter üzerinde açıklama yapan Rodriguez, kararı kınadı.

Küba Dışişleri Bakanlığı’nda ABD’den sorumlu Carlos Fernandez de Cossio, “ABD Dışişleri Bakanlığı, terörizm konusunu kaba siyasi oportünizmle manipüle ediyor” dedi.