Trump’ın 52’si, Ruhani’nin 290’ı ne anlama geliyor?

ABD Başkanı Donald Trump’ın İranlı 52 kültürel tesisi hedefleyecekleri tehdidi ardından İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de 290’ı hatırlattı.

ABD Başkanı Donald Trump, Cumartesi günü yaptığı açıklamada İran’ı tehdit ederek, 52 kültürel tesisi hedef olarak belirlediklerini bildirdi.

Buna yanıt olarak Pazartesi günü Twitter üzerinden bir açıklama yapan Ruhani, “İran ulusunu asla tehdit etmeyiniz” dedi. Ruhani, “52 sayısına gönderme yapanlar, 290’ı da hatırlamalılar. #IR655” diye yazdı.

İRAN UÇAĞI NİÇİN DÜŞÜRÜLDÜ?

Ruhani’nin bu açıklaması ile, 3 Temmuz 1988’de bir Amerikan savaş gemisinden atılan füze ile Körfez üzerinde düşürülen Air 655 yolcu uçağının düşürülmesine gönderme yaptı. Düşürülen uçakta 290 kişi hayatını kaybetmişti. Bunlar arasında 66 çocuk vardı. İran-Irak savaşı sırasında yapılan bu saldırıya ilişkin Amerikan versiyonuna göre, yolcu uçağı F-14 savaş uçağı ile karıştırıldı. Yolcu uçağının bir yanlışlık sonucu mu yoksa bilinçli olarak mı düşürüldüğü netlik kazanmadı. Dönemin Başkanı Ronald Reagan ve Başkan Yardımcısı George H. W. Bush, ilkin savaş gemisinden gelen versiyonu desteklediler. Diğer bir ifadeyle, uçağın hava koridorundan çıktığı iddia edildi. Ardından uçağın alçak uçuşunun gemi mürettebatını yanılttığı belirtildi. Ancak İran’a göre, bu füze atışları Washington’un İran’a karşı Irak’ın yanında savaşa girmesinin sinyaliydi.

İran hiçbir zaman ABD’nin yolcu uçağını yanlışlıkla vurduğuna inanmadı. Hasan Ruhani, Nisan 2019’da da yaptığı bir açıklamada, “Yükselme halindeki Airbus yolcu uçağını, F-14’ün gidişatı ile karıştırdığınızı kim kabul edebilir? İran ulusuna şunu söylemek istiyordunuz: Hiçbir kırmızı çizgimiz yoktur. Çocukları da, kadınları da öldürürüz (...) Sisin mesajınız, tüm dünyaya gönderilmiş terörist bir mesajdır” demişti.

1996 yılında ABD, İran’a 100 milyon doları aşkın tazminat vermek zorunda kaldı. Ancak İran, 30 yılı aşkın bir süredir halen ABD’den resmi özür bekliyor. Georges H. W Bush, asla özür dilemeyeceklerini belirtmişti.

52 SAYISI VE SAVAŞ SUÇU

Trump ise 52 sayısı ile 1979’da Tahran’daki Amerikan büyükelçiliğinde rehin alınan 52 kişiye gönderme yaptı. Bu kişiler 444 gün boyunca rehin tutulmuştu. Ancak Trump’ın 52 kültürel tesisi hedef alacakları tehdidi, yeni bir tartışmaya yol açtı. Zira, kültürel mirasın hedef alınması savaş suçu kapsamına giriyor. Pentagon, açıklamaya kısmi bir düzeltme yaparak “yasalar çerçevesinde” yapılacağını savundu.

SALAMİ: HAYRAN OLDUKLARI ŞEYİ ATEŞE VERECEĞİZ!

Şifreli bir açıklama da İranlı bir generalden geldi. Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani için memleketi Kerman’da Salı günü düzenlenen cenaze töreninde İranlı generaller yeniden tehditlerde bulundu. Devrim Muhafızları’nın başkomutanı Hüseyin Salami, ABD’nin “bölgeden çekilme” sürecinin başladığını savundu. Şifreli bir dil kullanan Salami, “Düşmanlarımıza aynı zamanda şunu söylüyoruz: İntikam alacağız ve eğer yeniden saldırırlarsa, hayran oldukları şeyi ateşe vereceğiz. Onlar hangi yerlerden bahsettiğimiz biliyorlar” dedi.