Trump’tan yeni kararname: İlaç fiyatları %30 ila %80 düşecek
ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü reçeteli ilaç fiyatlarını %30 ila %80 oranında düşüreceğini söylediği bir kararnameyi imzalayacağını duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump, pazartesi günü reçeteli ilaç fiyatlarını %30 ila %80 oranında düşüreceğini söylediği bir kararnameyi imzalayacağını duyurdu.
Trump, açıklamasını pazar akşamı Truth Social adlı sosyal medya platformu üzerinden yaptı. Trump, “Dünya genelinde fiyatlar yükselecek ve uzun yıllar sonra ilk kez Amerika'ya adalet getirecek” ifadelerini kullanarak, ABD’nin dünyada en düşük fiyatı ödeyen ülkeyle aynı seviyede ödeme yapmasını sağlayacaklarını söyledi. Ayrıca, indirimin “neredeyse hemen” uygulanacağını garanti etti.
Kararnamenin pazartesi sabahı saat 09:00’da (13:00 GMT) imzalanması bekleniyor.
Donald Trump, görevdeki ilk döneminde de ilaç fiyatlarını düşürmeye yönelik adımlar atmış ancak ilaç endüstrisinin direnci nedeniyle bu çabalar sınırlı etkide kalmıştı. Nisan ayında ise, yönetimini daha düşük fiyatlara ulaşmayı hedefleyen yeni bir dizi önlem üzerinde çalışmakla görevlendirmişti.
Bu önlemler arasında, kamu sağlık sigortası sistemi ile ilaç şirketleri arasındaki pazarlık sürecinin geliştirilmesi ve eyaletlerin daha ucuz ilaçları doğrudan yurtdışından ithal edebilmesi gibi maddeler yer alıyordu.
Rand Corporation'ın verilerine göre ABD, reçeteli ilaçlar için örneğin Fransa’dan ortalama 2,5 kat daha fazla ödüyor. Trump, bu farkı azaltma vaadini daha önceki seçim kampanyasında da dile getirmişti.
Öte yandan, Trump’ın ithalat vergilerini artırmaya yönelik politikaları bazı kesimlerde fiyatların genel olarak daha da artacağı endişesine yol açtı.