Trump yönetimi Husileri ‘terörist’ grup ilan edecek

ABD’de Donald Trump hükümeti giderayak, Yemenli Şii Husi isyancılarını da “terörist örgütler” listesine alacaklarını açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yaptığı yazılı açıklamada, Husilerin kara listeye alındığını belirtti.

Pompeo, bu yaptırımın Husileri “başta sivil halkı, altyapıları ve deniz ulaşımını tehdit eden sınırlar arası saldırılar olmak üzere terörist eylemlerinden sorumlu tutmak için” alındığını belirtti.

Aralarında Husilerin temel yöneticisi Abdul Malek El Husi’nin de olduğu üç yönetici de kara listeye eklendi.

Bu karar Donald Trump’ın 3 Kasım seçimlerini kaybetmesinden bu yana beklenen bir açıklamaydı.

Hükümet dışı birçok organizasyon ve uluslararası kuruluş, Trump’ın giderayak İran’a büyük bir diplomatik darbe vurma arayışında olduğunu düşünüyor. 20 Ocak’ta görevine başlayacak olan yeni başkan Joe Biden ise İran ile diyalog geliştirme yanlısı olduğunu belirtmişti.

Uluslararası örgütlere göre ABD’nin kararı insani krizi daha da ağırlaştırabilir. ABD’nin kararı ile Yemen’e yönelik yardımların felç olabileceği ve ülkenin açlık girdabına sürükleneceğinden endişe ediliyor.

Husilerin sorumlularından Muhammed Ali El Husi, "Amerikalılar terörizmin kaynağıdır.  Trump yönetiminin politikaları ve eylemleri de terörizmdir. Politikaları krizdeki bir düşünceyi yansıtıyor" dedi ve kararı mahkum etti. Twitter üzerinde açıklama yapan El Husi, "Cevap verme hakkımız var" diye ekledi. 

Husi hareketi Ensarullah’ın Siyasi Konseyi Başkan Yardımcısı Sultan El Samee, Kasım ayında AFP’ye yaptığı açıklamada “Seçimler bitti ve başka biri kazandı (…) Bu adamın açıklamalarının hiçbir anlamı yok” demişti. El Samee, “Eğer Ensarullah’ı terörist olarak ilan ederse, bu giderek tamamiyle deli olan yetkisiz bir kişiden gelecektir” diye eklemişti.

Yemen'de 6 yıldan beridir Suudi Arabistan öncülüğündeki Arap Koalisyonu'nun desteğini alan hükümet güçleri ile Husiler arasında savaş yaşanıyor. İran destekli Şii Husiler, ülkenin kuzeyinin önemli bir bölümünü kontrolünde bulunduruyor.

2015'den bu yana süren Yemen iç savaşında şimdiye kadar çoğu sivil on binlerce kişi hayatını kaybetti. Bu savaş nedeniyle Yemen'de dünyanın en ağır insani krizi yaşanıyor.