Türkiye’de üretilen bazı maskelerden sonra, jel de sahte çıktı

Türkiye’de üretilen ve Belçikalı bir şirket üzerinden Fransa eczanelerine ulaşan Symex marka el temizleme jellerinin Covid-19 virüsüne karşı etkisiz olduğu ortaya çıktı. Daha önce İstanbul’da üretilen bazı maskeler tepki çekmişti.

Fransa Tüketici Hakları Genel Müdürlüğü, Symex tarafından satışı yapılan “Hand Sanitizer” hidroalkolik jellerin geri çekilmesini istedi.

Türkiye’de üretilen bu jellerdeki etanol içeriğinin anti viral ve anti bakteryen etkisinin düşük olduğu tespit edildi. Diğer bir ifadeyle Covid-19’a karşı korunmaya yaramıyor.

İlaç ve Sağlık Ürünleri Ulusal Güvenlik Ajansı’na göre jellerin etkili olabilmesi için yüzde 60 ile 70 arasında bir etanol yoğunluğuna ihtiyaç var, oysa sözkonusu jellerde sadece yüzde 27 oranında etanol olduğu belirlendi.

France Télévisions grubu çok sayıda Symex ürünü aldıktan sonra bu durum ortaya çıkmıştı. Jelin etkisiz olduğunu fark eden medya grubu, yetkililere haber vermişti.

Tüketici Hakları Genel Müdürlüğü, Türkiye’de üretilen ve Avrupa Birliği’ne Belçikalı bir şirket üzerinden getirilen ürünlerin kullanılmamasını ve iade edilmesini tavsiye etti.

SİGARA KAĞIDI GİBİ MASKE

Mayıs ayı başında Flemalle kendinde bir Carrefour mağazasının sattığı maskeler de tüketicilerin tepkisine neden olmuştu. Bir tüketici aldığı maskeleri sosyal ağlarda yayınlayarak, sigara kağıdı gibi ve kalitesiz olduğunu belirtmişti. Tüketici, “Bu maskelerin Avrupa Topluluğu tarafından onaylandığına dair herhangi bir işaret yok. Sadece İstanbul’da üretildiği biliniyor” diye yazmıştı. Bunun üzerine Carrefour mağazası tüm maskeleri geri çekti.