Tunus parlamentosu önünde çatışma

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’in parlamentoyu askıya alması ve başbakanı görevden alması ardından, Said yanlısı yüzlerce kişi İslamcı Ennahdha partisi yandaşlarının parlamentoya yanaşmalarını engelledi, çatışma çıktı.

Parlamentonun askıya alınması ve başbakanın görevden alınmasından bir gün sonra parlamento önünde çatışma yaşandı.

Cumhurbaşkanı Kays Said, pazar günü tüm gün boyunca yaşanan protesto gösterilerinin ardından akşam saatlerinde parlamento çalışmalarını 30 gün boyunca askıya aldı.  Said, hükümete yönelik tepkilerin çok yüksek olduğu bir sırada Başbakan Hişem Meşişi’yi de görevden aldı. Hükümet özellikle sosyal ve sağlık krizini yönetememesi nedeniyle tepki görüyor.

Cumhurbaşkanı yeni hükümeti, kendisinin atayacağı bir başbakan ile birlikte belirleyecek.  

Parlamento önünde toplanan Said yanlısı yüzlerce kişi Ennahdha yandaşlarının partinin ve aynı zamanda parlamentonun başkanı Raşid Gannuşi’ye yaklaşmalarını engelledi. Taraflar arasında şişeler ve taşlarla çatışmalar yaşandı. Askeri güçler de Gannuşi’nin parlamentoya girişini engelledi.

İslamcı akımdan gelen ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın desteğini aldığı için de tepkileri üzerine çeken Ennahdha (Yeniden Doğuş), Cumhurbaşkanı’nın aldığı tedbirleri “Devrime ve Anayasa’ya karşı darbe” olarak niteledi.

Geçen altı ay içerisinde Gannuşi ve Cumhurbaşkanı Said arasındaki bilek güreşi hükümeti felç etti. Ülkede temmuz ayı başından bu yana koronavirüs vakaları zirveye ulaştı.  12 milyon nüfuslu ülkede 18 bin kişi hayatını kaybederek, ülkeyi dünyada ölümcüllük oranlarında en kötü sıralara yerleştirdi.

Ennahdha koalisyonunda yer alan Kalb Tunis (Tunus’un Kalbi) ve İslamcı milliyetçi Karama partileri de Said’in kararlarını kınadı.

Muhalefetteki sosyal demokrat parti Demokratik Akım, Said’in iktidarı almasını redetti. Bir çok kez cumhurbaşkanını destekleyen Demokratik Akım, mevcut gerilimden ise Ennahdha tarafından yönetilen koalisyonun sorumlu olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Said ise “Tunus’u, devleti ve Tunus halkını kurtarmak amacıyla” bu kararları aldığını ifade etti. İktidar çekişmeleri ve giderek kötüleşen sağlık ve toplumsal durumdan bıkan Tunuslular, Said’in kararları ardından Pazar akşamı sokaklara çıkarak havai fişekler ve kornalarla sevinç gösterilerinde bulundu.