Tunus’ta memurlardan genel grev

Tunus’ta iş sektörünün altıda birini temsil eden memurlar bugün genel grevdeydi. Ülkedeki en büyük sendika olan UGTT’nin çağrısı ile greve giden memurlar maaşlarına zam isterken, yakın bir zamanda yapılacak seçimler içinde güçlü bir mesaj verdi.

Tunus’ta memurlar ülkenin en büyük sendikası olan Tunus Çalışma Sendikası’nın çağrısı ile bugün genel greve gitti. Bu greve, 2013’ten bu yana yapılan ilk genel grev olma özelliğini de taşıyor.

Hükümetin maaşlarda düşüşe gidileceği yönündeki açıklamalarına tepki gösteren binlerce kişi Tunus parlamentosu önünde bir araya gelerek, hükümeti uluslararası fon örgütlerinin “dilencisi” olarak nitelendirdi ve “çık git” mesajları verdi.

Protestolar sadece başkent Tunus’ta olmadı. Ülkenin büyük kentleri olan Sfax, Gafsa gibi kentlerde grevin yanı sıra kitlesel eylemler düzenlendi.

Ülke genelinde toplu taşımalar işlerken, bakanlıklar, okullar, hastaneler başta olmak üzere birçok alanda iş durduruldu.

UGTT Genel Sekreteri Nurettin Tabubi, Tunus Parlamentosu önündeki eylemde yaptığı konuşmada “Bu halkı açlıkla yıktınız” dedi.

“Sizin liberal seçeneklerine boyun eğmeyeceğiz, militanca kararlar alıp, bütün sektörlerde örgütlenerek cevap vereceğiz” diye konuşan Tabubi, memurların bir pozitif ayrımcılık istemediğini alım gücünün normalleşmesini talep ettiğini de sözlerine ekledi.

Maaşlara zammın yanı sıra Tabubi, 2019 yılı sonunda yapılacak seçimlerde halkın tercihini net bir şekilde koyacağını da kaydetti.

Tabubi, herkese gelecek seçimlere herkesin aktif bir şekilde katılması çağrısı da yaparak, “Hiçbir seçimi bırakmayacağız” mesajı da verdi.

Tunus’ta 2011 yılında eski devlet başkanı Bin Ali’nin düşüşünden ülkede büyüme oranında bir gelişme yaşanmıştı. Ancak hükümet halkın sosyal beklentilerine cevap olamıyor. Dinarın düşüşünün yanı sıra işsizlik de ülke genelinde yüzde 15’in altına düşmedi.

UGTT sendikası memurlar için, çalışma sektörü ile eş güdümlü bir zam talebinde bulunuyor. Ülkedeki 673 bin memur için aylık 45 dinar (15 Euro) değil de 90 Dinar (30 Euro) zam talep ediliyor.