Tunus'ta teknokrat hükümet, başarısızlar arasında başaracak mı?

Tunuslu milletvekilleri, son altı ayda ikinci kabine olan teknokratlardan oluşan bir hükümete onay verdi.

Yeni ekip eski İçişleri Bakanı Hişem Meşişi tarafından kuruldu. Kabinede akademisyenler, memurlar ve özel sektörden kişiler var.

Salı'yı Çarşamba'ya bağlayan gece parlamentoda yapılan oylamada, teknokratlardan oluşan hükümete onay verildi. Yeni hükümet, 217 oydan 134'ünü aldı.

Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan Hişem Meşişi, "bu desteğin kendisine gurur verdiğini" belirterek, hükümetin "herhangi bir siyasi çekiştirme ile karşılaşmazsa ekonomik sorunları önceleyeceğini" kaydetti.

Bu hükümet kabinesinin oluşturulmasından önce bir akademisyen olan Cumhurbaşkanı Kais Said ile parlamentodaki temel bloku oluşturan islamcı parti Ennahda arasında gerilim yaşanmıştı.

Kais Said bunun üzerine Temmuz sonunda Hişem Meşini'yi, temel partilerin dışında "apolitik" bir ekip kurmakla görevlendirmişti.

Ancak paradoksal olarak Ennahda ve ittifakları sayesinde Meşini iktidara gelebildi.

Siyaset uzmanlarından Hamza Meddeb, "Sayın Said kendi emrinde bir Başbakan istiyordu, Cumhurbaşkanlığı hükümet bileşimine çok müdahale etti ve Sayın Meşini sırt dönmek ve hükümet başkanı olarak kendisini ortaya koymak için partilerin desteğini aradı" dedi.

Parlamento Başkanı ve Ennahda grubunun şefi Raşid Gannuşi, parlamentonun "bu ülkede iktidarın merkezinde olduğunu" gösterdiğini savundu.

Gannuşi'ye göre bu hükümet "ekonomik, sağlık, güvenlik sorunlarını çözebilir."

Hükümet toplamda 25 bakandan oluşuyor. Bunlar arasında 8 kadın ve ilk kez gözleri görmeyen bir bakan var. Araştırmacı öğretmen olan Walid Zidi, Kültür Bakanı olarak atandı.

BAŞARISIZ PARTİLERİN MERKEZİNDEKİ BİR HÜKÜMET

Tunuslu Kapitalis sitesine göre Birleşik Yurtsever Demokratlar Partisi'nin siyasi büro üyesi ve milletvekili Mongi Rahui, Meşini'yi uyararak, "Muhtemelen iyi niyetleriniz var ama 10 yıldır başarısız olan partilerin merkezinde bulunuyorsunuz" dedi.

Rahui, "10 yıldır yöneten tüm siyasi partiler bu başarısız durumun, çatışmaların, ekonomik ve sosyal krizin sorumlusudurlar. Mevcut durum başta siyasi, ekonomik ve eğitimsel olmak üzere reformlar gerektiriyor, artık böyle devam edemez" diye ekledi.

Bugüne kadar başarısız olan partilerin koltuğa asılmaya devam edeceğine dikkat çeken Rahui, "Ne size nede hükümetinize oy vermeyecekler, sadece parlamentonun feshini engellemeye çalışacaklar, çünkü iktidara bağlılar. Siz ve hükümetinizin muhtemelen iyi niyetleri ve çelikten bir iradesi var ama elinizde sihirli bir değnek yok. Siz bu başarısızlık sisteminin ortasındasınız" şeklinde konuştu.