Turizmdeki çöküşün maliyeti 4 bin milyar doları aşabilir

Covid-19 salgını nedeniyle uluslararası turizmin çöküşünün, 2020-2021 yıllarında küresel ekonomide 4 bin milyar doları aşkın bir kayba yol açabileceği belirtildi.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (Cnuced) tarafından yayınlanan rapora göre “küresel olarak, Covid-19'un uluslararası turizme vurduğu darbe, yalnızca 2020 ve 2021 yılları için 4 bin milyar dolardan fazla GSYİH kaybına neden oldu.”

Uluslararası turizm ve buna bağlı sektörler, uluslararası turist varışlarındaki keskin düşüşün doğrudan ve dolaylı etkileri nedeniyle 2020 yılında tahmini 2 bin 400 milyar dolar zarara uğradı.

Raporda, 2021 yılanda de benzer bir kaybın yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Rapor, turizmin yeniden canlanmasının büyük ölçüde koronavirüse karşı küresel ölçekte yoğun aşı dağıtımına bağlı olduğunu belirtiyor.

Uluslararası turist varışlarının sayısı 2019 yılına kıyasla 2020’de yüzde 74 oranında azaldı.

En fazla etkilenen bölgeler Kuzey Doğu Asya, Güney Doğu Asya, Okyanusya, Kuzey Afrika ve Güney Afrika oldu. En az etkilenen bölgeler Kuzey Amerika, Batı Avrupa ve Karayipler.

BM Dünya Turizm Örgütü’nden Zoritsa Urosevic, “Bugün uluslararası turizm 30 yıl öncekine benziyor. Akış açısından sanki 1980'lerde gibiyiz” dedi.

Raporda “Turist varışlarındaki düşüşle işsiz kalan vasıfsız işçilerin başka bir yerde iş bulması pek olası değil” uyarısı. Yapıldı.

Dünya Turizm Örgütü’nün tahminlerine göre turizmle doğrudan bağlantılı 100 ila 120 milyon iş birimi tehdit altında bulunuyor.