Türk devleti Afganistan’da kalacak, Talibanlar ne diyor?

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD’nin çekilmesi ardından Türk askerinin Afganistan’da kalacağını açıkladı. Talibanlar, “Bazıları böyle bir hata yaparsa işgalci olarak göreceğiz” dedi.

Türk Cumhurbaşkanı, Pazartesi başlayacak NATO zirvesine gitmeden önce Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada “Şu anda Amerika malum yakın bir zamanda Afganistan'ı terk etmenin şu anda hazırlığı içerisinde ve burayı terk ettiği andan itibaren de orada süreci devam ettirecek güvenilir tek ülke malum Türkiye ve bu konuda da zaten arkadaşlarımız muhataplarına gereken cevapları da verdiler” dedi.

Erdoğan, “Şu anda onlar da bundan memnunlar, mutlular. Bunları da ayrıca Afganistan sürecini falan da kendileriyle görüşeceğiz” diye ekledi.

Türk devleti hafta içerisinde de böyle bir öneride bulunmuştu. Bunun üzerine cumartesi günü yazılı bir açıklama yapan Taliban hareketi, “Afgan topraklarının her karışı, havaalanlarının, diplomatik temsilciliklerin ve yabancı elçiliklerin güvenliği Afganların sorumluluğuna bırakılmalıdır” dedi.

Türk devleti Kabil havaalanının güvenliği iddiasıyla Afganistan’da asker bulundurmak istediğini savunuyor.

Taliban hareketi, medyadaki “bazı bilgilere” atıfta bulunarak “Adı ne olursa olsun tüm yabancı güçlerin anavatanımızda bulunması Afgan halkı ve İslam Emirliği (Taliban hareketi) açısından kabul edilemez. Sonuç olarak, hiç kimse ülkemizde askeri veya güvenlik varlığını sürdürmeyi ummamalıdır” diye ekledi.

Taliban açıklamasında devamla şu ifadeler yer aldı: “Bazıları böyle bir hata yaparsa, Afgan halkı ve İslam Emirliği onları işgalci olarak görecek ve işgalcilere geçmişte yaptıkları gibi tepki gösterecek. Bu onların sorumluluğu olacak.”

ABD ile Taliban hareketi arasında geçen yıl yapılan bir anlaşma kapsamında tüm yabancı güçlerin 11 Eylül’e kadar çekilmesi gerekiyor.