‘Türkiye Hafter’e yakın bir isimle gizlice görüşüyor’ iddiası

Mondafrique adlı araştırmacı haber sitesinde yer alan iddiaya göre, Türkiye Libya’da çeteleri aracılığıyla savaştığı Halife Hafter cephesiyle gizli görüşmeler gerçekleştiriyor.

Sitenin iddiasına göre, AKP hükümetinin görevlendirdiği bir gizli servis yöneticisi, Libya’nın doğusundaki Tobruk merkezli parlamentonun başkanı Akila Salah İsa ile görüştü. Haberde, görüşmenin yakın dönemde gerçekleştiği iddia edildi.  

HAFTER’İN SİYASİ YÜZÜ

Libya’nın aşiret yapısına ve bunun siyasetteki belirleyiciliğine dikkat çekilen haberde, Akila Salah’ın ülkenin doğusundaki El Abeydat aşiretine mensup olduğu kaydedildi.

Akila Salah’ın batıdaki Sirte’den farklı bir aşiretten olan Halife Hafter ile yıllardır belirli bir ilişki dengesi kurduğuna yer verilen Mondafrique haberinde, bu dengenin belirleyiciliğine işaret edildi.

FARKLI BİR SÜRECE EVRİLEBİLİR

Haberde son yıllarda doğrudan Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne destek veren Türkiye’nin rakibi Libya Ulusal Ordusu ile bağlantılı Salah ile görüşmesinin yeni arayışlar için olduğu vurgulandı.

Haberde bu durumun son dönemlerde müzakerelerde tıkanma yaşanan Libya’daki sürecin farklı bir şekilde evrilmesi ihtimalinin göstergesi olduğunun da altı çizildi.

2019’da Hafter güçlerinin başkent Trablus’a yönelik kapsamlı saldırısı sonrasında Türkiye, Müslüman Kardeşler ağırlıklı Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne destek amacıyla Suriye’den binlerce çete ile yoğun miktarda silah sevk etmişti. Türkiye, bu desteği ile bir NATO üyesi olarak BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu da açık bir şekilde ihlal etti.

Türkiye’nin son girişimleri, BM çatısı altındaki müzakerelerde Ekim ayında bir ateşkes anlaşmasına varılması ardından geldi. Aralık 2021’de genel seçimlere gidilmesi konusunda da anlaşmaya varıldı. Ancak her iki taraf geçiş sürecinin yöneticilerinin kim olacağı konusunda anlaşmakta  güçlük çekiyorlar.

İç savaşa dair çözüm amaçlı müzakerelerin çetrefilli geçtiği, Birleşmiş Milletler Libya Barış Gücü (Manul) misyonunun başındaki isimlerin istifalarıyla da doğrulanıyor.

Mart ayında göreve getirilen Hassan Salame’nin aynı ay içinde istifa ettiği bilinirken, aralık ayında bu görevi BM Güvenlik Konseyi tarafından tasdik edilen Bulgar diplomat Nikolay Mladenov da sadece bir hafta sonra istifa etmişti.