UAEK, İran’da iki ‘şüpheli’ nükleer tesise giriş izni istedi

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) İran’ı nükleer faaliyetlere ilişkin “şüpheli” iki siteye giriş için onay vermeye ve kurumla tam işbirliği yapmaya çağırdı.

Yılın başından beri UAEK Tahran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin iki rapor yayınladı. Bu kurum, İran’ı 20 dolayındaki tesisten üçündeki nükleer faaliyetlere ilişkin sorulara yanıt vermemekle eleştiriyor.

UAEK, İran’ın ayrıca bu tesislerden ikisine müfettişlerin girişini yasakladığını belirtiyor. Her iki tesiste 2000’li yıllarda kaçak bir şekilde nükleer faaliyetlerin yapıldığından şüphe ediliyor.

İran'a yönelik çağrının yapıldığı karar tasarısı 2015’te Viyana’da imzalanan nükleer anlaşmanın tarafları olan Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık tarafından hazırlandı. Kabul edilen karara, Çin karşı çıktı.

Kararda İran’ın UAEK ile tam işbirliği yapması ve sözkonusu nükleer tesislere ilişkin en kısa sürede sorulara yanıt vermesi istendi.

ABD ve İsrail istihbarat servisleri ile UAEK uzun zamandır İran’ın gizli bir nükleer programı olduğunu düşünüyor. Ancak bu programın geliştirilmesinin 2003 yılında, nükleer anlaşmadan önce durdurulduğu iddia ediliyor. Tahran böyle bir programının olmadığını ve hiçbir zaman atom bombası elde etme arayışında olmayacaklarını savunuyor.