UAEK: Kuzey Kore’de yeni bir nükleer reaktör operasyonel oldu

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Kuzey Kore’nin ABD ve müttefiklerine karşı nükleer silah kullanma tehditlerini artırdığı bir dönemde yeni bir nükleer reaktörü faaliyete geçirdiğini açıkladı.

Pyongyang'ın yaklaşık 100 km kuzeyinde yer alan Yongbyon kompleksi, mevcut durumda ülkenin beş megawatt kapasiteli ilk nükleer reaktörüne ev sahipliği yapıyor.

UAEK Genel Direktörü Rafael Grossi Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ekim ayının ortasından bu yana hafif su reaktörünün (LWR) soğutma sisteminden "güçlü bir su akışı" gözlemlendiğini belirtti.

Grossi, "En yeni gözlemler, boşaltılan suyun sıcak olduğunu gösteriyor ki bu da bir reaktörün devreye konulmasıyla uyumludur" dedi.

Ancak Grossi, böyle bir sürecin zaman aldığını ve tesise erişim olmadan UAEK'in reaktörün operasyonel durumunu kesin olarak teyit edemeyeceğini sözlerine ekledi.

Grossi, "Diğer tüm nükleer reaktörler gibi bir LWR de kullanılmış yakıtla plütonyum üretebilir, bu da yeniden işleme sırasında ayrıştırılabilir, dolayısıyla bu bir endişe kaynağıdır" uyarısında bulundu.

Denetçilerinin 2009 yılında Kuzey Kore'den sınır dışı edilmesinden bu yana UAEK, ülkedeki nükleer gelişmeleri uydu görüntülerini kullanarak izlemekle yetiniyor.

Kuzey Kore ilk nükleer denemesini 2006 yılında gerçekleştirmişti. Bugüne kadarki altıncı ve en son denemesi olan 2017'deki deneme aynı zamanda Kuzey Kore’nin en güçlü nükleer denemesi oldu.

Gözlemciler aylardır Kuzey Kore'nin yeni bir nükleer denemeye hazırlanıyor olabileceği konusunda giderek daha fazla endişe duyuyorlar. Bu yılın başlarında ülkenin lideri Kim Jong Un, atom silahı üretimini "katlanarak" arttırmak için "askeri nükleer malzeme" üretiminin arttırılması çağrısında bulundu.

Kim Jong Un bu hafta, Kuzey Kore'nin nükleer silahlarla "provoke edilmesi" halinde nükleer silahlarla misilleme yapmaktan çekinmeyeceği tehdidinde bulundu.

Kuzey Kore, 18 Aralık Pazartesi günü, cephaneliğindeki en güçlü kıtalararası balistik füze (ICBM) olan ve ABD topraklarının tamamına ulaşma kapasitesine sahip görünen Hwasong-18'i test etti.