UEA: Irak 2030’da petrol ihracatında üçüncü olacak

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Irak’ın 2030 yılında günde yaklaşık 6 milyon varil petrol üreterek, dünyanın üçüncü büyük petrol ihracatçısı olacağı tahmininde bulundu.

UEA’ya göre Irak gelecek on yıl içerisinde petrol üretimini günde 1.3 milyon varil arttırarak, 5.9 milyon varile çıkaracak. Raporda, petrol ihracatının da 2030’da günde 4.4 milyon varile çıkacağı tahmini yapıldı.

Ajansın yürütme müdürü Fatih Birol, “Irak gelecek yıllar için petrol pazarının büyük dayanaklarından biridir ve öyle kalacak” dedi.

Birol’a göre Bağdat yönetimi 2012’den bu yana, DAİŞ çetelerinin saldırıları ve devamında petrol kurunun düşmesine rağmen petrol üretimini yüzde 50 oranında arttırdı. Birol, “Bu durum, Irak’ta petrol endüstrisinin dayanıklılığını kanıtlıyor” diye konuştu.

Ancak rapora göre, üretimi frenleyebilecek Irak’ta yapancı yatırım yetersizliği, ülkenin siyasi istikrarı ve su kıtlığının ülke önünde önemli engeller oluşturuyor.

Irak mevcut durumda, dünyanın beşinci üreticisi ve ihracatçısı durumunda. Petrol ihracatçısı ülkeler (OPEP) arasında ise günde 4.6 milyon varil ile ikinci üretici olarak önem kazanıyor. Bununla birlikte, Irak petrol kurlarının desteklemek için alının kısıtlamalar nedeniyle günde 3.4 milyon varil ihraç etti.

Irak Petrol Bakanı Tamer el Gadban, talebi karşılamak için üretim güçlü bir şekilde artabileceğini belirtirken, buna karşın Irak’ın tek taraflı karar almadığını sözlerine ekledi. Gadban, “Pazarların istikrarını korumak ve pazardaki üretim fazlasından kurtulmak önemlidir” dedi. Gadban’a göe OPEP üyesi ülkeler 19 Mayıs’ta Suudi Arabistan’da buluşacak.