UEFA’dan Ermeni katliamına çağıran Azeri kulüp yöneticisine ceza

UEFA, Ermenilere yönelik katliam çağrısı yapan Azeri futbol kulübü Karabağ’ın yöneticilerinden birinin üyeliğini askıya aldığını duyurdu. 

1990’lı yıllardan bu yana Bakü’de çalışmalarına devam eden Karabağ spor kulübünün iletişim sözcüsü Nurlan İbrahimov’un “Tüm Ermenileri, genç yaşlı ayırmadan katletme’ çağrısı yaptığı ortaya çıkmıştı. İbrahimov ayrıca 1915’te yapılan Ermeni Soykırımı’nı haklı bulan paylaşımda bulunmuştu. 

Irkçı ve soykırımcı çağrısını sosyal medya hesabından paylaşan İbrahimov’un daha sonra bu mesajlarını sildiği ancak birçok sosyal medya kullanıcısı tarafından ekran görüntüsünün alındığı öğrenildi. Irkçı söylemin Avrupa Futbol Federasyonları Birliği (UEFA) yetkililerine iletilmesi üzerine soruşturma açılmıştı. 

UEFA’dan yapılan açıklamada ise, Ermenilere yönelik katliam çağrısı yapan Azeri kulüp yöneticisinin her türlü futbol faaliyetini yürütmesinin ‘geçici olarak’ yasaklandığı duyuruldu.

Açıklamada, Nurlan İbrahimov hakkındaki kesin kararın katliam çağrısına yönelik soruşturmanın sonlandırılması sonrasında alınacağı bilgisi verildi. 

Açıklamaya göre, İbrahimov hakkında ‘temel davranış kurallarını ihlal’ ve ‘ırkçı ve ayrımcı davranış yasaklarını çiğneme’ nedeniyle soruşturma açıldı. 

Geçtiğimiz cumartesi günü Ermenistan Futbol Federasyonu (FFA) tarafından UEFA’ya yapılan çağrıda, yöneticisi açıkça Ermenileri katletme çağrısı yapan ve soykırımı haklı gören Karabağ kulübünün tüm Avrupa spor müsabakalarından dışlanması çağrısı yapılmıştı. 

1951’de kurulan Karabağ adlı spor kulübü, Ermenilerin Yukarı Karabağ’ın kontrolünü ele geçirmesi ardından 1990’lı yıllardan bu yana faaliyetlerini Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de sürdürüyor.