Ukrayna’da birçok kentte çatışmalar sürüyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşı devam ediyor. Harkiv kenti yoğun bir şekilde bombalanırken, başkent Kiev’de televizyon kulesi vuruldu.

Askeri operasyon 24 Şubat’ta başlatıldı. Rusya ordusu havadan gece saatlerinde ikinci büyük kent Harkiv’e indirme yaptı. Ülkenin doğusundaki bu kentte çatışmalar yaşanıyor. Ukrayna ordusu, ikamet alanları ve idari binaların da bombalandığını belirtiyor.

Rus ordusu güney doğudaki Mariupol limanına da operasyon düzenledi, elektriklerin kesilmesine neden oldu.

KİEV’DE TELEVİZYON KULESİ VURULDU

 Başkent Kiev’de ise televizyon kulesi vuruldu, yayınlar bir süre kesildi. Rus ordusu Kiev’in etrafında güçlerinin bir kısmını yoğunlaştırıyor. Uydu görüntüleri kente 25 kilometre mesafede 60 kilometrelik bir hatta büyük bir askeri yığınağın olduğunu gösteriyor. Pentagon’a göre Kiev’e doğru Rus ilerleyişi şu an “ölü noktada.”

RUS ORDUSU: HERSON’U ELE GEÇİRDİK

Rusya ayrıca ülkenin güneyindeki liman kenti Herson’u ele geçirdiklerini duyurdu. Rus ordusu, “Rus ordu birlikleri bölgesel başkent Herson’u tamamen kontrol altına aldı” dedi. Ancak Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin bir danışmanı, Herson’un düşmediğini ve çatışmaların sürdüğünü açıkladı.

BİNLERCE SİVİL ÖLDÜĞÜ İDDİASI

Ukrayna yetkililerine göre operasyonun başından bu yana 350’yi aşkın sivil öldü. Ancak acil servis tarafından yapılan açıklamada 2 bini aşkın sivilin öldüğü, aralarında ulaşım tesisleri, hastaneler, çocuk bahçeleri ve evlerin olduğu yüzlerce yapı yıkıldı.

YAPTIRIMLAR

Batı cephesinden ise yaptırımlar gelmeye devam ediyor. Amerikan petrol devi ExxonMobil, Rusya'da işletmecisi olduğu ve artık ülkeye yatırım yapmak istemediği büyük bir petrol sahasından kademeli olarak çekildiğini duyurdu.

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın mali yaptırımlarla zayıflayan Avrupa'daki ana iştiraki hakkında iflas prosedürü başlatılacak.  

İtalyan hidrokarbon grubu Eni, Rusya'yı Türkiye'ye bağlayan ve Rus devi Gazprom ile eşit olarak kontrol ettiği Mavi Akım doğalgaz boru hattındaki yüzde 50 hissesini satmayı planlıyor.

Fransa'da TotalEnergies, Rusya'daki yeni projelere artık sermaye katkısında bulunmayacağını açıkladı.

Apple, Rusya'daki tüm ürünlerinin satışını askıya aldığını bildirdi.

Avrupa Birliği, yedi Rus bankasını Swift uluslararası finans sisteminden çıkardı.

Çarşamba günü Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayınlanan karara göre, hidrokarbon sektörüyle yakından bağlantılı iki büyük finans kuruluşu muaf tutuluyor.

Hedeflenen yedi kurum arasında Rusya'nın en büyük ikinci bankası olan VTB de bulunuyor.