Ukrayna’da çatışma: 4 asker öldü

Ukrayna’nın doğusunda son 24 saat içerisinde 4 Ukraynalı askerin öldüğü bildirildi. Taraflar birbirlerini suçladı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya yanlısı yerel güçlerin denetimindeki ülkenin doğu bölgesinde 4 askerin öldüğü, 3’ünün yaralandığını açıkladı. Ukrayna ordusuna göre isyancı birlikler, ateşkese rağmen askeri mevzilere yönelik 28 kez ateş açtığını savundu.

İsyancılar ise Ukrayna ordusunun 22 kez ateşkes ihlalinde bulunduğunu belirtti. Bölgede gözlemci olarak bulunan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Kiev yönetiminin kontrolündeki bölgede devriyelerinden birine, ateş açıldığını belirtirken, kim tarafından açıldığını bilinmediğini savundu.

Gözlem heyeti, Donetsk bölgesinde bir önceki güne göre daha fazla ateşkes ihlali yaşandığını tespit etti. Heyete göre Salı günü 240 patlama yaşanırken, Çarşamba günü patlama sayısı 540’a çıktı. Komşu Lugansk bölgesinde ateşkes ihlallerinin daha az olduğu bilgisi erildi.

Rusya yanlısı olarak tanımlanan isyancılar ile Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalarda 2014’ten bu yana 10 bini aşkın kişi öldü. Kiev yönetimi ve Batılı hükümetler Rusya’yı isyancı grupları desteklemekle suçluyor, Rusya ise reddediyor.

Bölgedeki çatışmaların durması için 2015 yılının başında Minsk barış anlaşmaları yapıldı. Sonra da bir dizi ateşkes yapılarak çatışmaların kayda değer bir şekilde azalması sağlandı.