Ukrayna ile Rusya arasında sahte gazeteci suikasti krizi

Ukrayna’da dün öldürüldüğü iddia edilen Putin muhalifi gazetecinin yaşadığı ortaya çıkarken, Ukrayna, bu yalan haberi gazeteciye yönelik suikasti önlemek için uydurduklarını savunuyor.

Rusya lideri Vladimir Putin’in muhalifi olduğu için ülkesini terk eden gazeteci Arkadi Babçenko’nun dün Kiev’de öldürüldüğü iddia edilmişti. Ancak bu haberin yalan olduğu ve Babçenko’nun yaşadığı ortaya çıktı.

Ukrayna istihbarat örgütü SBU, Babçenko’ya yönelik bir suikast planı olduğunu ve bunun önlenmesi için yapılan plan çerçevesinde gazetecinin öldürüldüğü haberinin yayıldığını savundu. Babçenko da kendisinin öldürülmesi için Rusya’dan Ukrayna’daki bir suikast ekibine 40 bin dolar ödendiğinin kendisine söylendiğini ve bu nedenle SBU’nun sunduğu bu planı kabul ettiği iddiasını dile getirdi.

Rus istihbarat örgütü FSB’nin şefi Aleksander Bortnikov ise, Ukrayna gizli servisinin yaptığının provokasyon olduğunu söyledi.

Olayı ilginç kılan ise, gün içinde Ukrayna Başbakanı Volodumir Groissman’ın Babçenko’nun ‘öldürülmesinden’ dolayı ‘Rus totaliter aparatını’ suçlamış olmasıydı.

İki ülke arasında 2014 yılında Ukrayna’ya isyan eden Donetsk ve Lugansk bölgelerinin Rusya tarafından desteklenmesi ve Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesi nedeniyle başlayan gerginlikler henüz çözüme kavuşturulamadı.