Ukrayna kentleri kuşatma altında

Rusya ordusu Ukrayna’nın güneyinde iki büyük kenti kuşatmaya aldıklarını bildirirken, Ukraynalı yetkililer kuzey doğudaki Kharkiv kentine Rus güçlerinin girdiğini duyurdu. Başkent Kiev’de de çatışmalar devam ediyor.

Rusya, 24 Şubat günü Ukrayna’ya yönelik askeri tatbikat başlattı. Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kiev şehrinin hala Ukrayna kuvvetlerinin kontrolü altında olduğunu söyledi.

Ukrayna’da pazartesi gününe kadar sokağa çıkma yasağı kararı alındı.  Başkentin kontrolü için çatışmalar sürüyor.  Özel İletişim Resmi Servisi yaptığı açıklamada kent sakinlerini güvenli yerlere sığınmaya çağırdı.

Ukrayna ordusu Rus güçlerinin Kiev’in kilitlemek için operasyonunu sürdürdüğünü belirtti.

Zelenski, Kiev'deki ofisinin önünde çekilen bir videoda, "Ben buradayım. Silahlarımızı bırakmayacağız ve ülkemizi savunacağız" dedi.

Kiev’in 30 kilometre kadar güney batısında Vassylki hava üssünün kontrolü için şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

İngiliz Savunma Bakanlığı'na göre, Rus kuvvetlerinin büyük kısmı başkentten yaklaşık 30 km uzakta bulunuyor.

Rusya ordusu pazar günü itibariyle Ukrayna’nın güneyindeki iki büyük kent olan Kherson ve Berdiansk’ı kuşatmaya aldı. Rus ordusu yaptığı açıklamada “Son 24 saat içerisinde Rus silahlı kuvvetleri Kherson ve Berdiansk kentlerini tamamen bloke etti” dedi.

Güney doğudaki Kharkiv kentinin Ukraynalı yetkilileri ise Rus güçlerinin kentte zırhlı birliklerle giriş yaptığını duyurdu.

Rusya cumartesi öğleden sonra Ukrayna'ya yönelik saldırısını tüm cephelerde yoğunlaştıracağını açıklamıştı.

UKRAYNA: 198 SİVİL ÖLDÜ

Ukrayna makamlarına göre üçü çocuk olmak üzere 198 sivil hayatını kaybetti, binden fazlası yaralandı. Ayrıca onlarca askeri de öldüğü bildirildi. Rusya henüz kendi kayıplarına ilişkin herhangi bir bilanço vermedi.

Polonya, son 48 saat içerisinde 115 bini aşkın Ukraynalının kendilerine sığındığını bildirdi.

PUTİN UKRAYNA ORDUSUNU ZELENSKİ’Yİ DEVİRMEYE ÇAĞIRDI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunu “iktidarı ele geçirmeye”, Cumhurbaşkanı Zelenski ile “Neonazi” ve “uyuşturucu bağımlısı” olmakla nitelendirdiği çevresini devirmeye çağırdı. 

SWIFT YAPTIRIMI

Bu arada Batılı ülkeler, özellikle birçok Rus bankasını küresel finansın önemli bir çarkı olan Swift bankalararası platformundan çıkarmaya karar vererek Moskova'ya karşı yeni bir dizi yaptırım benimsedi.

POLONYA: RUSYA DOĞU AVRUPA’YA SALDIRABİLİR

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Fransız Ouest-France gazetesine verdiği mülakata Rusya’nın Polonya, Finlandiya veya Baltık ülkelerine saldırabileceğini yönünde endişelerinin olduğunu belirtti.  Morawiecki, "Putin'in saldırgan politikasını, işgalini geliştirmek isteyeceğini tahmin etmelisiniz. Gürcistan'da başladı, şimdi Ukrayna'da, bir sonraki hedef Baltık ülkeleri, Polonya, Finlandiya veya doğu kanadındaki diğer ülkeler olabilir” iddiasında bulundu.