Ukrayna krizi: Fransa’dan Türk devletine tepki

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian Türk devletine ait insansız hava araçlarının Ukrayna krizinde kullanılmasına tepki gösterdi.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian’ın düzenlediği bir basın toplantısında Ukrayna ordusunun Donbass bölgesinde “Bayraktar TB2” tipi insansız hava araçlarının kullanımına ilişkin bir soruya cevap verdi.

Le Drian, “Minsk anlaşmaları tarafından yasaklanan ağır silahların giderek daha sık kullanılması ve Ukrayna ordusu personelinin Bayraktar tipi silahlı bir insansız hava aracının kullanıldığını açıklaması da dahil olmak üzere, Doğu Ukrayna'daki düşmanlıkların yoğunluğunun artmasından endişe duyuyoruz. Bu gelişmeler, 27 Temmuz 2020'de yürürlüğe giren ateşkesi pekiştirme tedbirlerine aykırıdır” dedi.

Le Drian “Fransa, Almanya ile birlikte, Donbass'taki ihtilafın kalıcı bir şekilde çözülmesi için üzerinde mutabık kalınan ve tek temeli oluşturan Minsk anlaşmalarının tam olarak uygulanması için Normandiya formatındaki çabalarını sürdürüyor. Tarafları temkinli olmaya ve gerilimi düşürmeye çağırıyoruz” diye ekledi.

Aynı konuda 27 Ekim günü Moskova'daki bir basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Şu anda bu bilgiyi inceliyoruz. Kiev yönetiminin peş peşe yaptığı son açıklamalardan neyin gerçek, neyin uydurma olduğunu anlamak çok zor" dedi.

Aynı gün Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, “Bu gibi silahların Ukrayna ordusuna tedarik edilmesinin, (Donbass) temas hattındaki durumun istikrarsızlaşmasına neden olabileceği yönündeki endişelerimiz doğrulanmış oldu" diye belirtti.

Peskov, "Görüyoruz ki böyle silahlar, askerlerin eline geçince, potansiyel olarak Ukrayna’nın bu bölgesinde kullanılabilirler. Bu da sadece istikrarsızlaşmaya neden olur ve asla Ukrayna içindeki bu sorunun çözülmesini sağlamaz" diye ekledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba da düzenlediği bir basın toplantısında Donbass'ta Bayraktar TB2 SİHA'larını kullanmaları konusunda "Ukrayna hiçbir şeyi ihlal etmedi. Kendimizi savunma hakkımızı kullanmak için Ortak Koordinasyon ve Kontrol Merkezi aracılığıyla ve AGİT'le gerekli iletişim prosedürlerini yerine getirdik" iddiasında bulundu.

2014 yılından bu yana Ukrayna ordusu Rus yanlısı Donbass bölgesi ile savaş halinde. Bu savaşta 13 bini aşkın kişi hayatını kaybetti.

Taraflar arasındaki ateşkes 2020 yılında geniş bir şekilde uyulurken, 2021 yılında çatışmalar yeniden başladı. Bu çatışmalarda en az 57 Ukrayna askeri ve 40 Donbaslı savaşçı öldü.