Ukrayna krizi: NATO savaş uçakları ve gemiler gönderdi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Avrupa savunmasını güçlendirmek için savaş uçakları ve gemiler gönderdiklerini açıkladı.

NATO, Rusya’nın Ukrayna sınırlarındaki askeri faaliyetlerini gerekçe göstererek, Doğu Avrupa savunmasını güçlendirmek için savaş uçakları gönderirken, güçlerini de beklemeye aldı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “NATO, İttifak'ın doğu kısmını güçlendirmek de dahil olmak üzere tüm Müttefikleri korumak ve savunmak için gerekli tüm önlemleri almaya devam edecektir. Özellikle toplu savunmamızı güçlendirerek güvenlik ortamımızdaki herhangi bir bozulmaya her zaman yanıt vereceğiz" dedi.

Yazılı açıklamaya göre Danimarka Baltık Denizi’ne bir fırkateyn gönderdiği ve bölgedeki NATO hava savunma misyonunu desteklemek için Litvanya’ya dört adet F-16 uçağı göndermeye hazırlanıyor.

İspanya’nın NATO deniz gücüne katılmak üzere gemiler gönderdiği ve Bulgaristan’a savaş uçakları göndermeyi öngördüğü belirtildi.

NATO, “Fransa, NATO komutası altında Romanya'ya asker göndermeye hazır olduğunu açıkladı. Hollanda, bölgedeki NATO hava polisini desteklemek için Nisan ayından itibaren Bulgaristan'a iki F-35 savaş uçağı gönderiyor ve NATO Mukabele Gücü için bir gemi ve kara birimlerini beklemeye alıyor” dedi.

Açıklamada devamla, ABD’nin NATO’nun doğu yakasındaki askeri varlığını arttırmayı öngördüğünü açıkça ifade ettiği belirtildi.

NATO, "2014 yılında Rusya'nın Kırım'ı yasadışı olarak ilhak etmesinden bu yana NATO, özellikle Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'daki dört çok uluslu taktik grubuyla ittifakın doğu kısmındaki varlığını güçlendirdi" hatırlatmasında bulundu.

Birleşik Krallık, Kanada, Almanya ve ABD’nin yönettiği bu birliklerin çok uluslu olduğu ve “savaşa hazır” olduğu belirtilirken, “Onların varlığı, bir Müttefike karşı saldırının, tüm İttifak'a yapılmış bir saldırı olarak değerlendirileceğini açıkça gösterir” uyarısı yapıldı.

NATO, 2014’ten önce İttifak’ın doğu yakasında güçlerinin bulunmadığını hatırlattı.

Rusya son aylarda Ukrayna ile olan sınırına onbinlerce asker konuşlandırdı. Ukrayna ve Batılılar, işgal hazırlığı olarak görüyor. Moskova, Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmeyeceğine dair yazılı güvence istiyor.