Ukrayna krizinde son gelişmeler

Rusya, Batılılar ile yaşadığı Ukrayna krizinde yeni bir adım atarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı. ABD ve Avrupa yeni yaptırımlar açıklayacak.

Son aylarda giderek tırmanan Ukrayna krizi, pazartesi günü yeni bir boyut kazandı.   

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda tek taraflı cumhuriyetler olarak kendilerini ilan eden Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı.

Putin, bu bölgelerde “barışı koruma” adına resmi olarak operasyon başlatma talimatı da verdi.

Putin yaptığı konuşmada Ukrayna’nın basit bir komşu olmadığını tamamen Lenin tarafından kurulduğunu ve  hiçbir zaman gerçek bir devlet olmadığını savundu. Putin, Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmesinin Rusya’nın güvenliği için “doğrudan tehdit” oluşturduğunu ifade ederken, batılı ülkelerin istihbarat servilerini de Ukrayna’ya suç işlemede yardım ettiği suçlamasında bulundu. Rusya Devlet Başkanı, Ukrayna’nın “kukla bir rejimle” bir Amerikan kolonisi olduğu suçlamasında da bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, diğer ülkeleri de Ukrayna’nın doğusundaki “cumhuriyetleri tanımaya” çağırdı.  Bakanlık, “Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinin tanıması gerekli ve mümkün olan tek karardır” dedi.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Şimdilik büyük çaplı bir işgalden değil, Ukrayna topraklarında Rus birliklerinin olduğunda söz edebilirim” dedi.

Putin’in açıklamaları ardından Batılı ülkelerden art arda kınamalar ve uyarılar geldi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, güçlü yaptırımlar isterken, Rus-Alman gaz boru hattı projesi Nord Setream 2’nin “derhal” durdurulmasını talep etti. Zelenski ayrıca Rusya ile diplomatik ilişkilerini de koparmayı öngördüklerini sözlerine ekledi.

Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire, Putin’in “uluslararası hukuku ihlal etmesine” izin vermeyeceklerini savundu.

Birleşik Krallık, “Rusya’yı çok sert vuracak” bir dizi ekonomik yaptırım açıklayacaklarını duyurdu.

Başbakan Boris Johnson, “Rusya’yı çok sert şekilde vuracak ve işgal halinde daha fazlasını yapacağız” dedi.

Avrupa Birliği Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de AB’nin kendi yaptırımlarını hazırlamakta olduğunu belirterek, “Hızlı hareket etmek gerekiyor” dedi. İlk yaptırımların bu salı günü açıklanması bekleniyor.

Beyaz Saray da benzer şekilde bu salı gününden itibaren yeni yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı.

Rusya ile Nord Stream 2 anlaşması olan Almanya, Rusya’nın askeri gerilimi tırmandırmaması için uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler, Güvenlik Konseyi’nde Ukrayna krizine ilişkin acil toplantı istedi. Batılı birçok ülke de benzer çağrıda bulundu. Bu ay, Güvenlik Konseyi’nin dönem başkanlığını Rusya yapıyor.