Ukrayna NATO’dan Azov’a gemi göndermesini istedi

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, başta Almanya olmak üzere NATO ülkelerinden Rusya’ya karşı destek amacıyla Azov denizine gemi konumlandırmalarını istedi.

Alman Bild gazetesine bir mülakat veren Petro Poroşenko, “Almanya, bizim en yakın ittifaklarımızdan biridir ve NATO bünyesindeki ülkelerin Ukrayna’ya yardım etmek ve burada güvenliği temin etmek için Azov denizine gemilerini göndermeye hazır olduklarını umut ediyorum” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Azov’u işgal etmek dışında bir şey istemediğini söyleyen Proşenko, “Anladığı tek dil, Batı dünyasının birliğidir” diye konuştu.

Poroşenko, “Almanya’nın da kendisine şunu sorması gerekir: Eğer durdurmazsak Putin daha sonra ne yapacak?” ifadelerini kullandı.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan kriz ardından Kiev, Pazartesi günü sıkıyönetim kanununu Parlamento’da onaylattı. Çarşamba günü uygulamaya konulan sıkıyönetim kanunu, 30 gün boyunca 10 sınır ve kıyı bölgesinde geçerli olacak.

Yetkililer, vatandaşları seferber etmek, medyayı düzenlemek ve kamusal alanda toplanmaları sınırlandırmayı sağlayan sıkıyönetim yasasının savunma amaçlı olduğunu iddia ediyor.

Rusya Devlet Başkanı, Azov denizindeki gerilim konusunda, Rusya güçlerinin sadece kendi görevlerini yaptığını söyledi. Putin, “Ne oldu? Onlar (Ukraynalılar) sahil güvenlik birimlerimizin taleplerine yanıt vermediler. Ve kara sularımıza girdiler” diyerek, çatışmanın Poroşenko tarafından organize edilen bir provokasyon olduğunu belirtti. Poroşenko, cumhurbaşkanlığı seçimlerine bir kaç ay kalırken, anketlerde kötü durumda görünüyor.

Rus güçleri Pazar günü, Ukrayna deniz kuvvetlerine ait üç gemiyi Kırım yakınlarında durdurmuş ve el koymuştu.

2014’te Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasından bu yana Ukrayna ile Rusya arasındaki bu ilk askeri çatışmada, Rus güçlerinin ateşi sonucu 3 denizci yaralanmıştı.