Ukrayna'nın doğusunda büyük birlik hareketi

Putin doğu Ukrayna'ya bir "barış gücü" gönderdi. Videolarda Rus birliklerinin pazartesi gecesi sınırı geçtiğini gösteriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askerlerin doğu Ukrayna'ya gönderilmesini emretti. Kremlin başkanı tarafından Salı gecesi Moskova'da imzalanan kararnameye göre, birimler Moskova'nın artık bağımsız devletler olarak tanıdığı “Luhansk ve Donetsk Halk Cumhuriyetlerinde” “barışı” sağlayacak.

Sanal medyadaki haberlere göre, Rus birlikleri Orta Avrupa Saati ile gece yarısından hemen önce sınırı Ukrayna'ya geçti. 

"Bild" muhabiri Paul Ronzheimer, görgü tanıklarına atıfta bulunarak, uzun bir askeri personel taşıyıcı sütununun Donbass'ta batıya doğru hareket ettiğini yazdı.

Putin daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı'na uluslararası hukuka göre Ukrayna'nın parçası olan iki bölgeyle diplomatik ilişkiler kurma talimatı vermişti. Putin daha önce kendi kendini ilan eden Donetsk ve Luhanks Halk Cumhuriyetlerini bağımsız devletler olarak tanımıştı. Kremlin patronu akşam, ilgili kararnameyi imzaladı.

ORTAK SAVUNMA KONUSUNDA ANLAŞTILAR

Vladimir Putin'in Pazartesi günü kararnameyle kabul ettiği "Rusya Federasyonu ile Lugansk Halk Cumhuriyeti Arasında Dostluk, İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Antlaşması", Rusya'nın söz konusu cumhuriyetler ile askeri işbirliğine ilişkin birkaç pasaj içeriyor.

Açıklamada, "Akit Taraflar, Rusya Federasyonu ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin egemenliğinin, toprak bütünlüğünün ve güvenliğinin savunması konularında yakın işbirliği yapacaklardır" denildi.

Anlaşma ayrıca, sözleşme taraflarının "her ikisine karşı yönlendirilen" "bloklara veya ittifaklara" katılmamalarını da şart koşuyor.