Ukrayna’nın yeni cumhurbaşkanı bir komedyen mi olacak?

Ukraynalılar, bu sabah saatlerinden itibaren sandık başına gitti. İlk tur seçimlerde, anketler siyasette deneyimi olmayan komedyen Volodymyr Zelensky’nin kazanacağını gösteriyor.

Ülke son beş yıldır, siyasi kriz ve savaş sarmalında bulunuyor. Doğusundaki savaşla birlikte ülke ikiye bölünmüş durumda.

Seçimler de bu ortamda yapılıyor. 45 milyon nüfuslu ülkede oy bürolarının açılması üzerine seçmenler sandık başına gitmeye başladı. 2.300’ü aşkın uluslararası gözlemci seçimleri takip ediyor.

Moskova ile yaşanan kriz nedeniyle, Rus gözlemcilerin seçimleri takip etmesi yasaklandı. Rusya’daki oy bürolarının kapatılması nedeniyle de en az 2.5 milyon Ukraynalının oy kullanma hakkı bulunmuyor.

Kiev’in kontrolünden çıkan Donbass bölgesinde de seçmenler yapılmıyor. Kırım’ın Ukrayna’dan ayrılarak Rusya Federasyonu’na bağlanmasından dolayı, burada da seçimler yapılmayacak. Toplamda ülke nüfusunun yüzde 12’sine denk gelen 5 milyonu aşkın seçmen oy kullanmayacak.

Seçimlerde 39 aday yarışıyor. Bunlar arasında üç favori var. Anketler ilk turda 41 yaşındaki komedyen Volodimir Zelenski’nin çıkacağını gösteriyor. Bu hafta yayınlanan anketlerde Zelenski’ye destek yüzde 30 olarak dikkat çekmişti. Zelenski’yi Ukrayna siyasetinin ağır topları olarak değerlendirilen mevcut Cumhurbaşkanı Piotr Poroşenko yüzde 17 ile, eski Başbakan Yulia Timoşenko yüzde 12.5 ile takip ediyor.

Zelenski’nin komedi programları, Poroşenko’nun düşmanı olarak değerlendirilen oligark Igor Kolomoyski’ye ait “1+1” televizyon kanalında yayınlanıyordu. Bazıları Zelenski’yi Kolomoyski’nin kontrolünde olmakla suçluyor, ancak Zelenski suçlamaları reddediyor.