Ukrayna’ya siber saldırı: Veri yapısı çalışamaz hale gelebilir

Ukrayna hükümet sitelerine yönelik siber saldırı düzenlendi. Microsoft, yoğun saldırı nedeniyle hükümete bağlı tüm veri yapısını çalışamaz hale getirebileceği konusunda uyardı.

Ukrayna hükümetine bağlı birçok site cuma günü yoğun bir siber saldırıya maruz kalmıştı. Bu saldırı Kiev ile Moskova arasındaki gerilimi daha da tırmandırdı. Kiev zaten aylardır Moskova’nın Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığı suçlamasında bulunuyor.

Microsoft yaptığı açıklamada bakanlık sitelerine düzenlenen yoğun saldırının veri yapısını çalışamaz hale getirebileceği uyarısında bulundu.

Amerikan devi Microsoft, blog sayfasında yaptığı açıklamada “Fidye amaçlı gibi görünen ancak fidye kurtarma mekanizmasına sahip olmayan kötü amaçlı yazılımlar (malware) fidye toplamak için değil, hedeflenen siteleri yok etmeyi ve çalışmaz hale getirmeyi amaçlıyor” dedi.

Bu yazılımı hükümete bağlı onlarca sistem ile Ukrayna merkezli sivil toplum örgütleri ve teknolojik bilgi örgütlerinin sistemlerinde gördüklerini belirten Microsoft, “Bu aşamada, bu saldırının operasyonel döngüsünün ne olduğunu veya başka kaç kuruluşun mağdur olabileceğini söyleyemeyiz” dedi.

Microsoft ayrıca bu saldırıların nereden geldiğini de henüz tespit edemediklerini belirtti.

Ancak Ukrayna ve Batı, Moskova’nın işi olduğunu düşünüyor.  Bazıları siber saldırının askeri bir saldırının ön aşaması olduğunu iddia ediyor.

Ukrayna yaptığı açıklamada Rus gizli güçlerinin saldırıya dahil olduğuna dair belirtiler bulduklarını belirtti. Ancak Rusya suçlamaları reddetti.