UNICEF’e göre İsrail sınırındaki gösterilerde 40 çocuk öldü

Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu UNICEF’e göre, Filistinlilerin İsrail sınırındaki gösterileri sırasında yaşanan çatışmalarda bir yıl içerisinde 40 çocuk öldü.

Gazze’de 30 Mart 2018 tarihinden bu yana her Cuma, sınır hattındaki İsrail bariyerleri yakınında “Büyük geri dönüş yürüyüşü” adıyla protesto eylemleri yapılıyor. Filistinliler, bu eylemlerle İsrail kuşatmasını protesto ediyor ve 1948’de İsrail’in kurulmasıyla topraklarından çıkarılan veya terk etmek zorunda kalan mültecilerin geri dönüşünü istiyor.

Yazılı bir açıklama yapan UNICEF’in Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Müdürü Geert Cappelaere, “Son 12 ay içerisinde, 40 dolayında çocuk bu gösteriler sırasında öldürüldü” dedi.

Açıklamada, “Yetkililere göre, 3 bine yakın kişi de yaralanma nedeniyle hastaneye kaldırıldı” denilirken bunlardan bir çoğunun ömür boyu sakat kaldığı kaydedildi.

UNICEF’in açıklaması, eylemlerin birinci yıldönümüne iki gün kalırken yapıldı.

30 Mart 2018’den bu yana sınır hattındaki protesto eylemleri sırasındaki İsrail ateşi ve İsrail’in roket atışlarını gerekçe göstererek düzenlediği hava saldırılarında en az 258 Filistinli hayatını kaybetti. O tarihten beri iki İsrail askeri de öldü. İsrail ordusu, sınırını ve toprakların korumaktan başka bir şey yapmadığını savunuyor.

UNICEF, çocuk ölümlerine tepki gösterirken, tüm tarafları çocukların yaşamı ve sağlığının korunmasına öncelik vermeye çağırdı.