Unicef: Eylemsizlik çocukların öldürülmesine yeşil ışık yakmaktır

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), İsrail-Hamas ateşkesinin sona ermesine tepki göstererek, Gazze’de "çocukların öldürülmesinin yeniden başlayabileceğine karar verenleri" kınadı.

UNICEF sözcüsü James Elder Cenevre'deki gazetecilere Gazze'den bir video bağlantısı aracılığıyla yaptığı açıklamada, "Eylemsizlik özünde çocukların öldürülmesine yeşil ışık yakmaktır" dedi.

Elder,  "Gazze halkına yönelik daha fazla saldırının katliamdan başka bir şeye yol açabileceğini düşünmek sorumsuzluktur" diye ekledi.

Elder ayrıca Gazze Şeridi'ndeki bir hastanede çekilen bir videoda, hangi hastane olduğunu belirtmeden, "Bu çocuklara karşı bir savaştır" tepkisinde bulundu.

Ateşkesin sona ermesinden bir saat sonra internette yayınlanan videoda "Bombardıman seslerini duyabiliyoruz, bir saldırı buradan yaklaşık 50 metre uzaklıktaki bir alanı hedef aldı" diyor.

Elder, "Bu hastane halen faaliyette olan en büyük hastane ve halihazırda yüzde 200 kapasite ile çalışıyor. Savaşta yaralanan daha fazla çocuğu alamaz. Her yerde, buradan 50 metre uzağa bir bomba düştüğünde uyuyan çocuklar var" ifadelerini kullandı.

UNICEF sözcüsü "Nüfuz sahibi olanlar için hiçbir şey yapmamak çocukların ölümüne izin vermektir" vurgusunda bulundu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Cuma günü X (eski adıyla Twitter) üzerinden yayınladığı mesajda, birkaç günlük ateşkesin ardından Gazze'de askeri operasyonların yeniden başlamasından "derin üzüntü" duyduğunu ifade etti.

Guterres, "Hâlâ tesis edilmiş olan duraklamanın yenilenmesinin mümkün olacağını umuyorum. Çatışmaların yeniden başlaması, gerçek bir insani ateşkesin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor" diye belirtti.