UNICEF sözcüsü James Elder bir basın brifinginde yaptığı açıklamada, yılın başında “sadece iki ay içinde binlerce çocuğun tecavüz ve cinsel şiddet mağduru olduğunu” belirterek, bunun “belki de buzdağının sadece görünen kısmı” olduğunu söyledi.
Ruanda ile sınırı olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin kaynak zengini doğusu otuz yıldır çatışmalarla boğuşuyor.
Ancak bu kriz son aylarda, Ruanda tarafından desteklenen M23 silahlı grubunun Ocak ve Şubat aylarında büyük şehirler Goma ve Bukavu'yu ele geçirmesiyle yoğunlaştı.
Goma'dan açıklama yapan Elder “Çocuklara yönelik cinsel şiddet oranı hiç bu kadar yüksek olmamıştı” dedi.
Sözcü, “sadece bu yılın Ocak ve Şubat aylarında bildirilen yaklaşık 10.000 tecavüz ve cinsel şiddet vakasının %35 ila %45'ini çocukların oluşturduğunu” açıkladı.
Elder, “Münferit olaylardan değil, sistemik bir krizden bahsediyoruz” derken, mağdurlar arasında ‘çok küçük çocukların’ da bulunduğunu ifade etti.
Sözcü, “Bu bir savaş silahı ve kasıtlı bir terör taktiğidir. Aileleri ve toplumları yok ediyor” diye ekledi.
Unicef, özellikle önleme ve mağdurlara destek açısından “acil ve toplu önlemler” alınması çağrısında bulunuyor; böylece mağdurlarla ilgilenme ve aynı zamanda bu tür şiddeti korkmadan bildirebilmelerini sağlama hedefleniyor. Elder, “Failler de adalet önüne çıkarılmalıdır” dedi.
Uluslararası finansman eksikliği insani yardım kuruluşlarının çalışmalarını zorluyor ve Donald Trump'ın iktidara gelmesinden bu yana ABD'nin uluslararası yardımlarında yaşanan büyük azalma bu krizi hızlandırıyor.
Elder, “Tüm önleme çabalarında olduğu gibi, finansman çok önemlidir ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki çocuklar da küresel finansman krizinin sonuçlarından muaf tutulmamıştır” dedi.