UNICEF: Sudan’daki savaş milyonlarca çocuğun hayatını paramparça etti

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Sudan’da iki yıldır süren savaşın milyonlarca çocuğun hayatını "parçaladığını" ve çocuk hakları ihlallerinin %1000 oranında arttığını açıkladı.

UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell, "Sudan bugün dünyadaki en büyük insani krizlerden biri ve dünya bu duruma yeterince dikkat göstermiyor" dedi.

Çocuklar öldürülüyor, kaçırılıyor, açlıkla karşı karşıya

ÖLDÜRÜLÜYORLAR, KAÇIRIYORLAR, AÇLIK YAŞIYORLAR

UNICEF’in AFP’ye paylaştığı verilere göre, 2022’de doğrulanan çocuk ölümleri ve sakat kalma vakaları 150 iken, bu sayı 2023-2024 döneminde 2776’ya ulaştı. 

Okul ve hastanelere yönelik saldırılar ise aynı dönemde 33’ten 181’e yükseldi. Savaşın etkisiyle insani yardıma muhtaç çocuk sayısı 7,8 milyondan 15 milyona çıktı.

UNICEF, özellikle öldürülen, sakatlanan, kaçırılan, zorla silah altına alınan ve cinsel şiddet mağduru olan çocuk sayısındaki dramatik artışa dikkat çekti. Catherine Russell, "Sudan’ın çocuklarını asla yalnız bırakamayız" diyerek uluslararası topluma yardım çağrısında bulundu.

30 MİLYON KİŞİ YARDIM BEKLİYOR

Bu çağrı, İngiltere'nin başkenti Londra’da Salı günü düzenlenen Sudan Konferansı öncesinde geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, ülkede 30 milyondan fazla insanın hayatta kalmak için yardıma muhtaç olduğunu belirtti.

Konferans, İngiltere, Avrupa Birliği, Almanya, Fransa ve Afrika Birliği tarafından ortaklaşa düzenlendi. ABD ve Suudi Arabistan dahil 14 ülkenin temsilcileri katıldı, ancak Sudan hükümeti davet edilmedi. Bu duruma tepki gösteren Hartum yönetimi, İngiltere’nin Sudan hükümetini "terörist bir milis olan Hızlı Destek Güçleri (HDG) ile aynı kefeye koymakla" suçladı. 

YENİ YARDIM TAAHHÜTLERİ

İngiltere, özellikle çocuklar ve cinsel şiddet mağdurları için 120 milyon sterlin (yaklaşık 140 milyon euro) yardım sözü verirken, Almanya da 125 milyon euro ek insani yardım taahhüt etti.

FELAKET DAHA DA BÜYÜYEBİLİR

Sudan, General Abdülfettah el-Burhan ile eski yardımcısı General Muhammed Hamdan Daglo liderliğindeki paramiliter güçler arasında iki yıldır süren savaş nedeniyle yıkıma sürüklenmiş durumda. BM’ye göre bu süreçte 13 milyon insan yerinden edildi. Ülkede en az beş bölgede resmen kıtlık ilan edildi. Özellikle Darfour’daki Zamzam kampı, HDG tarafından ele geçirilmesinin ardından insani yardımlardan tamamen yoksun hale geldi.

UNICEF’e göre, Mayıs-Ekim ayları arasında 462 bin çocuğun ciddi akut yetersiz beslenme riski altında olduğu tahmin ediliyor. Yağmur mevsiminin başlamasıyla birlikte sel ve hastalık risklerinin durumu daha da kötüleştirmesinden endişe ediliyor.