UNRWA: Gazze’de yeryüzündeki cehennem yaşanıyor

Gazze’deki savaş 67’nci gününde devam ederken, İsrail ordusunun saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 20 bine yaklaştı.

Savaşın 67’nci gününde İsrail Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kasabasını bombalamaya devam ediyor. Hamas yetkilileri İsrail'in Mısır sınırı yakınlarındaki Refah'ta düzenlediği hava saldırılarında 22 kişinin öldüğünü açıkladı.

Hamas Sağlık Bakanlığı'nın verdiği son bilançoya göre Gazze Şeridi'nde 18 bin 205 Filistinli hayatını kaybetti. Bakanlık sözcüsü Eşref El Kudra, 7 Ekim'den bu yana 49 bin 645 kişinin de yaralandığını bildirdi.

İsrail ordusu salı sabahı yaptığı açıklamada, Gazze Şeridi'nde kara harekâtının başlamasından bu yana 105 İsrail askerinin öldürüldüğünü bildirdi. Ordu, bunlardan 13’ünün “dost ateşiyle” öldürüldüğünü belirtti. 

Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre Gazze'deki hastanelerin üçte birinden daha azı çalışıyor. Çalışanlar da çok kısıtlı imkanlarla hizmet verebiliyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, Gazze'ye yaptığı bir ziyaret sırasında Gazze halkının "yeryüzünde cehennem" yaşadığını söyledi.

Lazzarini, X hesabında "Gazze'de trajedi giderek daha da kötüleşiyor. İnsanlar her yerde, sokaklarda yaşıyor, her şeyden yoksunlar. Güvenlik için ve yeryüzündeki bu cehennemin sona ermesi için yalvarıyorlar. Bu imkânsız durumda meslektaşlarımızdan imkânsızı istiyoruz" dedi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Gazze Şeridi'nin güneyindeki bölgeleri yoğun bir şekilde bombalamaya devam eden İsrail'i sivillerin yaşamlarını korumaya çağırdı.

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Nathaniel Tek yaptığı açıklamada "İsrail'in insan hayatının korunmasına ve yardım kuruluşlarının sivillere ulaşabilmesine yüksek öncelik vermesi elzemdir" dedi.

Tek, "bu çatışmada iki taraf" olduğunu ve Hamas'ın sivilleri koruma sorumluluğunu yerine getirmek için "hiçbir ilgi ya da eğilim" göstermediğini söyledi.