Van’da depremzedelere verilen çadırlar yıkıldı

Şubat ayında yaşanan depremin ardından mağduriyet yaşayan Van'daki köylülere verilen çadırlar, kötü hava koşulları nedeniyle yıkıldı. HDP Milletvekili Orhan, “Aslında şiddetli rüzgâr yapılan işlerin ne kadar da göstermelik olduğunu ortaya koydu” dedi.

Doğu Kürdistan’ın Xoy kentinde 22 Şubat 2020’de gerçekleşen deprem dolayısıyla Van'ın Başkale ilçesi Özpınar, Güvendik, Gelenler ve Kaşkol mahallelerinde 9 kişi yaşamını yitirirken, büyük bir yıkım meydana geldi.

Depremin etkisiyle yıkılan yapıların enkaz kaldırma çalışmalarının devam ettiği mahallelerde, hayvanlar kurulan çadırlara yerleştirildi. Depremzedeler için yaklaşık 5 bin çadırın kurulduğu mahallelerde battaniye, soba ve ısıtıcı dağıtıldı.

Ancak bu çalışmalar sırasında yaşanan eksiklikler nedeniyle depremzede halkla iktidar partisi AKP Van Milletvekili Abdulhalat Arvas arasında tartışma yaşanmış, Arvas, depremzedeleri "Çeker gideriz, başınızın çaresine bakarsınız" şeklinde tehdit etmişti.

Depremin hemen ardından başlayan koronavirüs salgını da depremzedelerin mağduriyetini büyüttü. Köylüler adeta kaderleriyle baş başa bırakıldı.

Geçen her gün mağduriyetlere yenileri ekleniyor. Van merkez ve ilçelerinde iki gündür etkili olan rüzgâr, Başkale ilçesinde depremin vurduğu köylerde hayatı olumsuz etkiledi.

Rüzgârın etkili olduğu köylerde depremzedelere ait çadırlar ve hayvan barınaklarının çoğu yıkıldı.

Depremzedelerin kaldığı çadırlar ve konteynırlara şiddetli rüzgâr nedeniyle elektrik verilemiyor. Bayram günlerini böyle geçiren depremzedeler yetkililerden yardım istedi.

ORHAN: RÜZGAR GÖSTERMELİK İŞLERİ ORTAYA ÇIKARDI

Depremzedelerin yaşadığı drama ilişkin bilgi veren HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan, depremde büyük yıkımların gerçekleştiği köylerde, köy sakinleriyle ve muhtarlarla sürekli irtibat halinde olduklarını söyledi.

Son iki gündür şiddetli fırtına nedeniyle hayvan barınaklarının tamamen yıkıldığını ve birçok hayvanın telef olduğunu kaydeden Orhan, şunları söyledi:

“Deprem zamanında partimizin, aktivistlerin yardımları engellendi. Devlet sadece kendi siyaset ve politikasını yürütmek üzere, halkı çaresiz bırakarak onun üzerinden bir siyasi getirim elde etmeye çalıştı. Şubat ayından bugüne kadar gelen yardımları gıdım gıdım dağıtıyorlar. Henüz sadece 10 gün öne konteynırlar dağıtılmış. Hayvanlar için ise barınak yok. Bölgede geçim kaynağı hayvancılık ve burası çok önemli. Köylüler kendi imkânlarıyla, taşlarla, ağaçlarla barınak yaparak hayvanlarını korumaya çalışıyor, bazıları çadırlar kurmuş hayvanları için. Son iki gündür şiddetli rüzgârla birlikte hayvanlar telef olmuş. Yeni doğum yapan koyunlar, kuzular ve yaralı hayvanlar telef olmuş. Aslında şiddetli rüzgâr yapılan işlerin ne kadar da göstermelik olduğunu ortaya koydu.”

'DEVLET BAŞINIZIN ÇARESİNE BAKIN DEMİŞ'

"AKP iktidarı her türlü doğal afet sırasında kendine muhtaç bırakarak, mecbur bırakarak devletin imkânlarını sunmuyor" diyen Orhan, şunları da kaydetti:

"Bunu yaparken bile lütfeder gibi yapıyor. Köylüler zor durumda. İl Tarım Müdürlüğünü aramışlar, 'Bir şey yapamayız, başınızın çaresine bakın’ yanıtını almışlar. Devletin yaklaşımı bu şekilde. Göstermelik olan bazı şeyler var ama o da rüzgârla ortadan kalktı. Vatandaşımız kendi haline bırakılmıştı. Abdulhalat Arvas’ın ‘Razı değilseniz, çeker gideriz’ tehdidinden sonra depremzedeler kendi haline bırakılmış durumda. Konuyu Meclis gündemine taşıyacağız. Virüs ortamından yararlanarak köylüler o halde bırakılmış.”