Venezuela cezaevlerinde ölümlerin birinci nedeni tüberküloz ve kötü beslenme

Bir sivil toplum örgütü tarafından yapılan araştırmaya göre Venezuela cezaevlerinde yaşanan ölümlerin yüzde 60’ından fazlası, başta tüberküloz ve kötü beslenme olmak üzere sağlık sorunlarından kaynaklanıyor.

Venezuela Cezaevleri Gözlemevi (VCG), cezaevlerindeki ölüm oranlarına ilişkin resmi istatistiklerin bulunmadığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya yönelik sert eleştirileri olan VCG, 2020 yılında cezaevlerinde 292 kişinin öldüğünü belirtirken bu ölümlerin 184’ünün sağlık sorunlarından kaynaklandığına vurgu yaptı.

ABD destekli sağcı muhalefet lideri Juan Guaido’ya yakın olarak değerlendirilen VCG, “Tüberküloz ve yetersiz beslenme temel nedenler oldu. Bu ölümlerin en az yüzde 85'i bu patolojilerden biri ile ilişkili” dedi.

Bu eğilim Una Ventana a la Libertad (Özgürlük İçin Bir Pencere) isimli sivil toplum örgütünün araştırması ile de uyuşuyor. Örgütün önümüzdeki hafta raporunu sunması bekleniyor.

Una Ventana a la Libertad Müdürü Carlos Nieto Palma, hastalıklar ve yetersiz beslenmenin şiddetin yerini alarak cezaevlerinde yaşanan ölümlerin başlıca nedeni haline geldiğini belirtti.

Una Ventana a la Libertad, 2020 yılında cezaevlerinde 208 ölüm yaşandığını tespit etti. Bu örgüte göre ölümlerden 143’ü sağlık problemlerinden kaynaklanıyor. Örgüt, tutuklulardan 86’sının tüberküloz, 13’ünün yetersiz beslenmeden öldüğünü belirtti. 42 tutuklunun da kaçma teşebbüsü sırasında veya yeniden yakalanırken öldürüldüğü ifade edildi. Bununla birlikte 15 kişi kavgada, 5 kişi de isyan sırasında öldü. Venezuela’daki cezaevleri dünyanın en şiddetli cezaevleri arasında yer alıyor.

Covid-19'dan sadece 2 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çeken sivil toplum örgütü, tüberküloz ve yetersiz beslenmenin "ölümlerin iki ana nedeni" olduğunu belirtiyor.

Yetkililer hapishanelerde salgınları önlemek için, salgın sırasında ziyaretleri yasakladı. Oysa, cezaevlerine günlük olarak yiyecekleri de aileler getiriyor.  

30 milyon nüfuslu ülkede cezaevi nüfusu 77 bin 500 olarak belirtiliyor. VCG’ye göre bunların 2 bin 183’ü kadınlardan oluşuyor. Cezaevlerinin yatak kapasitesi ise 26 bin 238 olarak dikkat çekiyor. VCG, bu karışıklığın herhangi bir hastalığın kolayca yayılmasını sağladığını belirtti.