Venezuela’da sağcı muhalefet gelecek seçimlerden çekildi

Venezuela’da parlamentoda çoğunluğu oluşturan sağcı muhalefet bu yıl sonuna doğru yapılacak genel seçimlerden çekildiklerini açıkladı.

Dördü temel muhalefet partileri olmak üzere 11 siyasi oluşumun temsilcileri yaptıkları ortak açıklamada “Venezuela demokratik partileri, diktatör tarafından kendi çıkarları için sahneye konulan seçim oyununu hiçbir şekilde onaylamayacak, tanımayacak” dedi.

Siyasi oluşumlar, Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun “diktatöryal iddia” ile Ulusal Meclis’i yenileme peşinde olduğunu ve bu sürecin “mevcut siyasi krizi daha da ağırlaştıracağını” savundu. 

Yüksek Adalet Mahkemesi Cuma günü Ulusal Seçim Kurulu’nun başına yeni isimler atadı. Bu kurum, seçimlerin tarihini belirlemekle görevli. Henüz bir tarih belirlenmese de, seçimlerin bu yıl içerisinde yapılması gerekiyor.

Seçim Kurulunun başına özellikle Kanada’nın yaptırım uyguladığı bir yargıç getirildi.

Yeni atamaların ardından Cumartesi günü memnuniyetini ifade eden Maduro, “Vakit geldi” dedi.

ABD dahil 50 dolayında ülkenin tanıdığı sağcı muhalefet lideri Juan Guaido ise Twitter üzerinde “Hiç olmadığı kadar güçlü mücadele etmemiz, birlik olmamız gerekiyor” dedi.

Muhalefet Aralık 2015’te parlamentodaki 167 sandalyenin 112’sini kazanmıştı. Bu muhalefet Maduro’yu 2018 seçimlerinde hile yaparak ikinci kez iktidara gelmekle suçluyor.