Venezuela’da siyasi muhaliflerin tahliyesine başlandı

Venezuela’da Cumhurbaşkanı Maduro’ya karşı gösterilerde tutuklanan muhaliflerin serbest bırakılmasına başlandı.

Aralarında San Cristobal şehri eski Belediye Başkanı Daniel Ceballos’un da olduğu bir grup muhalif, cezaevlerinden serbes bırakıldı.

Serbest bırakılanların önemli bir kısmının geçtiğimiz yıl Sosyalist Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro’ya karşı düzenlenen gösterileri örgütleyen veya katılan isimler olduğu öğrenildi.

Geçtiğimiz yıl Maduro tarafından Ulusal Meclis’in yerine kurulan Kurucu Meclis’in Başkanı Delcy Rodriguez, serbest bırakılan ilk grupta 39 kişinin olduğunu söyledi. Serbest bırakılan muhaliflere konuşan Rodriguez, yeni başka grupların da cezaevlerinden salınacağını kaydetti.

Geçtiğimiz hafta da Nisan ayından bu yana cezaevinde olan 14 gösterici serbest bırakılırken, toplamda 350 kadar siyasi muhalifin cezaevlerinde olduğu iddia ediliyor. Venezuela hükümeti ise, bu sayının doğru olmadığını savunuyor.

Venezuela’da petrol fiyatlarının düşüşüyle son yıllarda başlayan ekonomik krizden Cumhurbaşkanı Maduro’yu suçluyor. Sağ muhalefet, ülkenin yüzde 90’ların üzerinde petrol gelirlerine bağımlı olmasından dolayı 1998’den bu yana önce Hugo Chavez, sonrasında ise Maduro’nun başında olduğu sosyalist yönetimi sorumlu tutuyor.