Venezuela-Kolombiya sınırında çatışmalar: Onlarca ölü

Venezuela ile Kolombiya sınırında FARC’tan ayrılan gruplarla yaşandığı iddia edilen çatışmalarda çok sayıda asker ile Kolombiyalının öldüğü bildiriliyor.

Venezuela Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, 21 Mart’tan bu yana Kolombiya sınırının iç tarafında silahlı gruplarla yaşanan çatışmalarda en az 8 asker yaşamını yitirdi. Açıklamada, çatışmaların ‘Kolombiyalı düzensiz silahlı gruplarla’ yaşandığı belirtilen çatışmalarda ayrıca 34 askerin ise yaralandığı kaydedildi.

Açıklamaya göre, çatışmalarda sadece pazartesi günü Kolombiyalı silahlı gruplara üye en az 9 kişi, çatışmaların başından bu yana ise toplamda onlarcası öldürüldü.

Kolombiya hükümetinin açıklamasına göre ise, çatışmalar nedeniyle Venezuela’dan en az 3 bin kişi Kolombiya’ya sığındı.

Kolombiya hükümetine göre, Venezuela ordusu ile çatışanlar Kolombiya Devrimci Silahlı Birlikleri’nin (FARC) 2016’da imzaladığı barış anlaşmasından sonra ayrılan gruplar. Pazar günü açıklama yapan Venezuela’nın sosyalist devlet başkanı Nicolas Maduro da bu ihtimali kabul etmişti.

İki ülke arasında Kolombiya yönetiminin 2019 yılında Maduro muhalifi Juan Guaido’yu Venezuela’nın ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanıması ardından diplomatik ilişkiler kesilmişti.