Venüs bulutlarında yaşam belirtisi

Araştırmacılar, Venüs'ün bulutsu tabakalarında, Dünya'da yaşam ile bağlantılı olarak değerlendirilen bir gazın varlığını tespit etti. NASA şefi, Dünya dışı yaşam arayışında "en önemli olay" dedi.

Araştırma, Birleşik Krallık'taki Cardiff Üniversitesi'nin bir astronomu tarafından yürütüldü. Nature Astronomy dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, ilk kez Güneş Sistemi'ndeki dört dünyasal gezegenden birinde böyle bir bileşim keşfedildi.

Venüs bulutlarındaki fosfinin iki radyoteleskop yardımı ile gözlemlendiği belirtildi.

Araştırmaya göre bu fosfin, "bilinmeyen fotokimya veya jeokimya süreçlerinden ya da yaşamın varlığı sayesinde Dünya'daki biyolojik fosfin üretimindeki benzerlikle gelmiş olabilir."

Bu bileşim Güneş Sistemi'nde yer alan Satürn gibi büyük gaz devi gezegenlerde bulunuyor ve biyolojik kökenli değil, yani canlı yaşamdan gelmiyor. Buna karşın karasal atmosferde bulunan fosfin izleri sadece insani ve mikrobiyen faaliyetlerden geliyor.

NASA Müdürü Jim Bridenstine, "Venüs'te yaşam mı? Anaerobik biyolojinin bir yan ürünü olan fosfinin keşfi, Dünya dışındaki yaşam arayışında bugüne kadarki en önemli olaydır" dedi. Oysa NASA'nın dünya dışı yaşam arayışı bugün Mars üzerinde yoğunlaşıyor.

Araştırmacı Jane Greaves, Venüs'teki olası yaşam biçiminin havada serbestçe uçabilmek için "küçük boylu" olduğunu düşünüyor. Bilim insanı Graeves, bununla birlikte fosfin tespit edilmesinin tek başına yaşamın var olduğunu gösteren sağlam bir kanıt olmadığını, sadece "anormal ve açıklanamayan bir kimya" olduğunu belirtiyor.