Virüs Gazze Şeridi’nde yayılırsa ciddi bir yıkım olur!

Yeni korona virüsü Covid-19 pandemisi tüm dünyaya yayılırken, yıllardır ambargo altında yaşayan Gazze Şeridi’nde yıkımın oldukça ağır olabileceğinden endişe ediliyor.

İsrail’in yoğun ambargosuyla ciddi sorunlar yaşayan Filistin’e bağlı Gazze Şeridi’nde 360 kilometrekarelik alanda 2 milyonu aşkın kişi yaşıyor. Büyük oranda uluslararası insani yardımlara bağımlı olan Gazze Şeridi, dünyanın nüfus yoğunluğu en fazla olan bölgelerinin başında geliyor.

2007 yılından bu yana ambargonun uygulandığı Gazze’nin komşularından Mısır’a açılan kapısı Refah’tan ise 2018’den bu yana geçişlere izin veriliyor.

İLK İKİ VAKA TESPİT EDİLDİ; BM ENDİŞELİ

Tüm dünyada yayılmaya devam eden ve 1 milyar kişinin evlerinde kalmasına neden olan Covid-19’un Gazze’de de yayılma riski bulunuyor.

Bölgeyi kontrolünde bulunduran Hamas’ın Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Pakistan’dan gelen 30 ve 40 yaşındaki iki kişide Covid-19 virüsü tespit edildi.

Bakanlık, bu kişilerin doğrudan karantinaya alındığını ve halktan başka kimselerle kontağa geçemediğini iddia etti.

Ancak Birleşmiş Milletler (BM) bu durumdan oldukça endişeli. BM’ye bağlı Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından Gazze’ye bir heyetin gönderildiği bilgisi verildi.

Virüsün yayılmaya başlaması ardından WHO yetkilileri Gazze Şeridi’ndeki olası tehlikeye dikkat çekmişlerdi. Yetkililer, nüfus yoğunluğunun çok fazla olması, yoksulluk ve sağlık sisteminin yok denecek kadar kötü olması nedeniyle Covid-19’un büyük bir yıkıma yol açacağı uyarısında bulunuyor.

BİN KARANTİNA ODASI

Öte yandan bölgeyi kontrolünde tutan Hamas’ın virüsün yayılması ihtimaline karşı çok sayıda karantina odası hazırladığı bildiriliyor. Hali hazırda kurulan bir karantina merkezine ek olarak yeni vakaların izole edeceği bin kadar odanın hazırlandığı verilen bilgiler arasında.