Viyana’da altı noktada saldırı: Çok sayıda ölü

Avusturya'nın başkenti Viyana merkezinde bulunan bir Sinagogun yakınlarında 6 farklı noktada silahlı saldırılar gerçekleşti. İlk bilgilere göre çok sayıda can kaybı ve yaralılar var.

Avusturya bu akşam saat 20.00 sularında meydana gelen "terör" saldırılarıyla sarsıldı. Başkent Viyana’nın 1. Bölgesi’nde bulunan İsrail Kültür Topluluğu ve Sinagog’un bulunduğu sokakların yakınlarında eş zamanlı olarak silahlı saldırılar gerçekleşti.

İçişleri Bakanı Karl Nehammer ilk açıklamasında, altı farklı noktada silah seslerinin duyulduğu saldırıları "terör saldırıları" olarak nitelendirdi.

Avusturya haber ajansı APA’nın geçtiği bilgilere göre “Schwedenplatzes” (İsveç Meydanı) yakınlarında meydana gelen saldırılarda çok sayıda kişinin hayatının kaybettiği, aralarında 6 ağır yaralının da bulunduğu 15 kişinin de yaralandı.

Ayrıca polislerle çatışan saldırganlardan birisinin öldüğü, birisinin de sağ yakalandığı belirtildi. Saldırganların kimlikleri henüz bilinmiyor. 

Avusturya medyasında Viyana polisine dayandırılarak verilen bilgilerde saldırıda ilk belirlemelere göre bir polis ile bir sivil yaşamını yitirdi. Söz konusu saldırganın üzerindeki bombayı patlatarak intihar ettiği iddia ediliyor. Görgü tanıkları ise saldırganların kar maskeli ve ağır silahlı olduğunu ve sağa sola ateş ettiklerini bildiriyorlar.

Televizyona konuşan bir görgü tanığı "etrafa vahşice ateş açan otomatik silahlı birini kaçarken gördüğünü" söyledi. Bir başka tanık "en az 50 al silah sesi" duyduğunu belirtti.

BAKANDAN ‘EVDEN ÇIKMAYIN’ ÇAĞRISI

Devlet televizyon kanalı ORF’ye konuşan bakan Karl Nehammer “Apaçık bir terör saldırısıyla karşı karşıyayız” diye konuştu. Saldırganların uzun namlulu silah kullandığını belirten bakan Viyanalılara “evden çıkmayın” çağrısı yaptı. Viyana polisi sanal ağlar üzerinden görgü tanıklarına ellerinde bulanan video görüntülerini yüklemeleri için internet sitesini devreye soktu.

Viyan’da Yahudi cemaatine ait olan aynı sinagog, 1981 yılında da bir başka saldırının hedefi olmuştu. İki Filistinli saldırganın silahlı saldırısı sonucu iki kişi yaşamını yitirmiş, 18 kişi de yaralanmıştı.