Washington’a göre Rusya ‘her an’ Ukrayna’ya saldırabilir

Rusya-Ukrayna krizinde savaş çanları çalıyor. Washington, Rusya’nın “her an” saldırabileceğinden ısrar ediyor. ABD, Ulusal Güvenlik Konseyi’ni topladı.

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna sınırındaki birliklerinin kışlalarına döndüğünü açıklamasına rağmen, gerilim tırmanmaya devam ediyor.

NATO Genel Sekreteri’ne göre Rusya sınırdaki askeri varlığını arttırmaya devam ediyor.

Washington da diğer bir sınır ülkesi olan Polonya’ya asker gönderiyor.

Beyaz Saray yaptığı yeni açıklamada Rusya’nın “her an” Ukrayna’ya saldırabileceğini belirtti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın bu Pazar günü Ukrayna krizine ilişkin Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına katılması bekleniyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) göre Ukrayna’nın doğu cephesinde yürürlükte olan ateşkes son 24 saatte 1500’den fazla kez ihlal edildi.

Gözlemciler perşembe akşamından cuma akşamına kadar Donetsk bölgesinde 591 ihlal, Lugansk bölgesinde 975 ihlal tespit etti. Bu iki bölge Rusya yanlısı güçlerin kontrolünde bulunuyor.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky, Rusya karşısında “Avrupa kalkanı” olarak değerlendirdiği Ukrayna’nın savunulması için Batı’ya çağrıda bulundu. 

Zelensky, Almanya’nın Münih kentinde düzenlenen güvenlik konferansında “Sekiz yıldır Ukrayna bir kalkandır.  Sekiz yıldır, Ukrayna sınırlarımızda yığılan dünyanın en büyük ordularından birini geride tuttu” dedi.

Zelensky, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de bir görüşme talep etti. 

Almanya ve Fransa, Ukrayna’daki vatandaşlarından bu ülkeyi terk etmelerini istedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un bu pazar Vladimir Putin ile bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson, ittifaklarını Rusya’nın işgal riskine karşı “birlik” olmaya çağırdı. Johnson, Münih’teki konferansta “Tehdide karşı birlik olmalıyız” dedi.

Bir çok havayolu şirketi de Ukrayna seferlerini durdurdu.