Washington'dan Ukrayna'ya yardım için ‘para tükeniyor’ uyarısı

Washington, Ukrayna'ya sağlanan askeri yardımda mali sıkıntıya düştüğünü duyurdu.

Beyaz Saray Bütçe Direktörü Shalanda Young, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kongre'nin yılsonuna kadar yeni finansman için oy kullanmaması durumunda ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardımının tehlikede olduğunu belirtti.

Young, Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi başkanına yazdığı mektupta, "Açık olmak istiyorum: Kongre yılsonuna kadar harekete geçmezse, Ukrayna'ya daha fazla silah ve teçhizat teslim etmek ve ABD askeri stoklarından ekipman sağlamak için kaynaklarımız tükenecek" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'ın talebi, Demokrat Başkan Joe Biden'ın 20 Ekim'de Kongre'den acil durumlar için 100 milyar dolardan fazla olağanüstü bütçe talebinde bulunduğu bir döneme denk geliyor.

Bu bütçe, İsrail ve Ukrayna'ya yardım, Çin'e karşı durma ve güney sınırındaki göçmen akınına yanıt verme gibi acil durumlara yönelik önlemleri içeriyor.

Bütçe Direktörü, mektubunda "Amerikan silah ve teçhizat akışının kesilmesinin Ukrayna'nın savaş çabalarını sekteye uğratacağını" vurgulayarak, ABD'nin Ukrayna'ya askeri yardım sağlayan başlıca tedarikçi olduğunu belirtti.

ABD Kongresi, Demokratların çoğunlukta olduğu Senato ve Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi'nden oluşuyor.

 Ancak, 1 Ekim'de başlayan mali yıl için kesin bir bütçe oylaması henüz gerçekleşmediği için Washington, faaliyetlerini ocak ayı ortasında sona erecek olan acil durum uzatmasına dayanarak sürdürüyor.